Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oprichters Venkatesh Chandrasekar en Arnaud van der Veen.
Oprichters Venkatesh Chandrasekar en Arnaud van der Veen.
Foto: FOTO MARC VAN DER KORT

#Doorbreker Arnaud van der Veen van Inkless

Zwart-wit printen zonder inkt

16 NOV 2016 Gabi Ouwerkerk

DELFT - Wie heeft er als kind niet geprobeerd een vuurtje te stoken door met een vergrootglas het licht van de zon te bundelen? Het Delftse bedrijf Inkless maakt gebruik van hetzelfde principe, maar dan via laserstralen. Niet om vuur te maken, maar om kleine puntjes in papier te branden. Zo heb je geen inkt meer nodig voor het maken van een zwart-wit afdruk.

„Inktcartridges zijn duur, slecht voor het milieu en de inkt is altijd op als je een belangrijk document wilt printen”, zegt medeoprichter Arnaud van der Veen. „Onze techniek maakt een einde aan deze ergernissen omdat het printen zonder inkt mogelijk maakt.”

Van der Veen studeerde Civiele Techniek aan de TU Delft, maar toen hij tijdens zijn studie ging werken voor een startup werd hij gegrepen door het ondernemerschap. „Ik ben een cursus gaan volgen bij incubator YES!Delft en kwam daar in contact met Venkatesh Chandrasekar. Hij is het brein achter de inktloze printtechniek en zocht een partner met commercieel en organisatorisch talent om samen een startup te beginnen.”

Van der Veen was meteen overtuigd van de techniek. „Er zijn al wel inktloze printoplossingen, maar die werken alleen op papier met een speciale coating, onze methode werkt met gewoon papier.” De afgelopen drie jaar heeft het bedrijf de techniek verfijnd zodat de resolutie en printsnelheid gelijk zijn aan de huidige printmethoden.

Van der Veen zoekt samenwerking met bestaande spelers in de printindustrie om de techniek in de markt te zetten. „Het is een markt waar je als nieuwe speler moeilijk tussen komt. De marges zijn bovendien laag.” De ambitie van het bedrijf zijn daarentegen hoog. „We willen meteen duizenden machines op de markt brengen. Dat lukt niet zonder partner.”

Inkless voert momenteel gesprekken met grote spelers in onder meer de coding & marking branche waar houdbaarheidsdata en barcodes op verpakkingen worden geprint. In deze markt verwacht het als eerste actief te zijn. Daarna volgt de stap naar digitale productieprinters en office- en consumentenprinters. „Over een jaar of drie wordt onze techniek overal toegepast”, klinkt het ambitieus.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Actueel
Meest gelezen