Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: BLOOMBERG

Data doet veel ondernemers niks

10 JAN 2017

Data genoeg, maar de helft van alle mkb-ondernemers gebruiken ze niet. Gebrek aan tijd, geld, kennis en ervaring zijn de belangrijkste redenen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel en de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), dat dinsdag verschijnt.

JADS is een initiatief van de universiteiten van Eindhoven en Tilburg, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Den Bosch.

Stappen zetten

De mkb’ers zelf schatten volgens de onderzoekers hun ontwikkelniveau bij het toepassen van data, laag in: ze geven zichzelf gemiddeld een 2 op een schaal van 1 tot 5. ,,Vooral als het gaat om data-analyse kunnen ze nog veel stappen zetten", aldus de onderzoekers.

Grotere en kleinere mkb’ers gebruiken bijvoorbeeld nauwelijks software om interne of externe bronnen te koppelen en om data te vertalen naar praktische doelen.

Vier van de tien ondernemers zien het werken met data volgens dit onderzoek als kostenpost en niet als een strategisch middel.

Hulp nodig


Bijna de helft van de mkb’ers zegt in het onderzoek dat ze hulp willen hebben bij het ondernemen met (big) data. Die hulp moet wat hen betreft verder gaan dan informatie over methoden, tools en technieken.

Hun grootste behoefte aan goede raad ligt bij het bepalen wat hun concrete ondernemingskansen zijn en welke databronnen daarvoor nodig zijn. Mede daarom zijn de ondernemers niet erg actief bezig met het uitwerken van kansen voor datagebruik, aldus de onderzoekers.
Het onderzoek is uitgevoerd in het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel, 1710 respondenten werkten mee, een respons van 42%.

Volg ondernemersnieuws direct met deze gratis app van DFT. Meld hier aan

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Actueel
Meest gelezen