Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Keus genoeg voor de doorsnee bierliefhebber.
Keus genoeg voor de doorsnee bierliefhebber.
Foto: Hollandse Hoogte

Heel Holland brouwt bier

13 JUN 2017 Martijn Klerks

Amsterdam - In honderden schuurtjes, garages en keukens pruttelen pannen met mout, hop, sinaasappelschillen, kruidnagels en alles wat maar als ingrediënt kan dienen voor een speciaalbiertje. Heel Holland brouwt, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend publiceert.

Nederland telt inmiddels 370 brouwerijen, vier keer meer dan in 2007, aldus het CBS. Liefst 270 daarvan hebben maar één werknemer: het zijn zogenaamde ’huiskamerbrouwerijen’. In tien jaar tijd is dat aantal bijna verzevenvoudigd (!).

Amsterdam is de bierhoofdstad van Nederland, met 45 brouwerijen – meer dan 10 procent van alle Nederlandse bierbrouwers zit in de hoofdstad. Mede daardoor is Noord-Holland nu de provincie met de meeste brouwerijen. Tien jaar geleden waren Noord-Brabant en Limburg nog koplopers.

Speciaalbieren van onafhankelijke brouwers winnen ook onder consumenten aan terrein, al is hun marktaandeel nog miniem. Vorig jaar was 1,1% van de afzet op de biermarkt voor onafhankelijke brouwers. Wereldspeler Heineken is bijna twee keer zo groot als de hele Nederlandse markt voor craft beer.

Wat bezielt al die thuisbrouwers? Lees onze reportage in de krant of online.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%
Actueel
Meest gelezen