Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Niet zo blij met een ei.
Niet zo blij met een ei.
Foto: Dijkstra bv

NVWA nog meer gebeten hond in fipronilcrisis

10 AUG 2017 Martijn Klerks

Amsterdam - Voedselwaakhond NVWA komt steeds meer zélf in beeld als de partij die de schade van de fipronilcrisis moet betalen. Pluimveehouders verwijten de toezichthouder zeer onverstandig te zijn omgesprongen met een melding over fipronil in november 2016.

Boeren die hun rechtsbijstandverzekering hebben ingeschakeld, richtten hun pijlen al deels op de Voedsel- en Warenautoriteit, werd eerder deze week bekend, omdat die zou in juni van dit jaar zou hebben getreuzeld met een melding over fipronil in eieren.

Nu de Belgen onthuld hebben dat de NVWA in november vorig jaar al op het gebruik van fipronil in de sector is gewezen, vraagt de sector zich af „hoeveel ellende voor consumenten en pluimveebedrijven voorkomen had kunnen worden, als de autoriteit tijdig had ingegrepen”, zegt Hennie de Haan, de voorzitter van pluimveehoudersvakbond NVP.

De getroffen pluimveehouders proberen hun schade ook te verhalen op Chickfriend. Het Barneveldse bedrijf zou hebben geweten dat hun bestrijdingsmiddel tegen bloedluis fipronil bevatte. Dat gif mag onder geen beding in ons voedsel komen.

Rob van Lint bezweert dat zijn organisatie in november „geen enkele reden” had om eieren te controleren, en dat de autoriteit „volledig open kaart heeft gespeeld”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Actueel
Meest gelezen