Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Succesformules zat, nu ook een preventieboek

05 APR 2012 Jarco de Swart

AMSTERDAM - Zoek je een boek over hoe wat bedrijf succesvol maakt, dan heb je keuze uit hele bibliotheken. Maar zoek je als topbestuurder serieuze literatuur over hoe te herkennen of je succesvolle bedrijf toch niet misschien het risico loopt naar de haaien te gaan, dan is de spoeling in vakliteratuur een heel stuk dunner, ontdekte strategisch consultant ir. René Seyger van Roland Berger. En daarom schreef hij zelf maar een boek: Trojan Horses of Decline.

Foto: Simon Weeda

Seyger: "Het viel me op dat als je kijkt in CBS-statistieken, curatorenverslagen, rapporten van brancheverenigingen, dat je dat redelijk simpele lijstjes krijgt van oorzaken van bedrijfscrises, zoals mismanagement, fraude en gebrek aan informatie. Maar dat gaat voorbij aan de ingewikkelde dynamiek van bedrijfsprocessen", motiveert Seyger zijn onderzoek. "Je ziet dat er een heel veel waarde vernietigd wordt al voordat een bedrijf echt in een continuïteitscrisis terecht komt. Bij grote bedrijven gaat het dan om miljarden, bij mkb-ers verdwijnen hele pensioenvoorzieningen."

"Opvallend is wat blijkt uit ons jaarlijkse wereldwijde onderzoek onder managers. Dan vragen we ze onder meer: wanneer had je voor het eerst het gevoel dat er iets niet goed ging in het bedrijf en wanneer trok je daarover voor het eerst aan de bel? Dan blijkt dat daar gemiddeld 18 maanden tussen zit! En het laatste boek dat echt gaat over het herkennen van de symptomen blijkt uit 1968. Dus hebben we zelf maar onderzoek gedaan."

Lees het volledige verhaal in De Financiële Telegraaf

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.6 °C
ZZW5
Beurs AEX
AEX 494.9
+ / - -0.55%
Actueel
Meest gelezen

Er is geen partij die de op de juiste wijze belangen voor zzp'ers behartigt


Verstuur