Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'File mobiele webdiensten zet bedrijfsleven op zwart'

12 JUN 2012

AMSTERDAM - Bedrijven stappen massaal over op mobiele zogeheten clouddiensten, maar dat systeem van digitale online netwerken is onderling zo afhankelijk, dat grootschalige instabiliteit dreigt. Volgens onderzoek van de Amerikaanse Yale-universiteit leidt die instabiliteit tot schade die vergelijkbaar is met de recente beurscrashes.

Apple-topman Steve Jobs presenteert iCloud
Apple-topman Steve Jobs presenteert iCloud
Foto: Reuters

Deze 'cloudbubbel' zou klappen. Vooral de complexe, samengestelde clouddiensten zorgen voor technische problemen, aldus hoogleraar Bryan Ford van Yale, die het onderzoek leidde.

Bij storingen in clouddelen waar veel bedrijfssystemen gebruik van maken, ontstaat op grote schaal uitval. De storing in webwinkel Amazon.com is dan maar een voorbode. Apple gebruikt bijvoorbeeld de cloud van Microsoft en Amazon voor zijn iCloud en is een voorbeeld waar het fout kan gaan, aldus Ford.

Dankzij clouddiensten bieden bedrijven werknemers online overal toegang tot systemen. Vorig jaar groeiden de bestedingen voor die 'wolk' wereldwijd al met bijna 8% tot $247 miljard, minstens diezelfde groei is dit jaar mogelijk.

Vooral multinationals lopen gevaar omdat ze vele cloudverbindingen combineren. Het is dan beangstigend, aldus de Yale-hoogleraar, dat bedrijven niet laten zien waar de kwetsbaarheden in hun systemen zitten. Net zoals de aandelenbeurzen, vergelijkt Ford, zijn de clouddiensten zo van elkaar afhankelijk geworden dat het instorten van de ene verbinding andere afhankelijk gemaakte clouddiensten en al hun software ook plat legt.

Lees het complete verhaal vandaag in De Telegraaf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Actueel
Meest gelezen