Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Spinnenverdelgers beleven topzomer

27 JUL 2011

AMSTERDAM - Spinnenverwijderaars draaien overuren in Haagse vinex-wijken die overspoeld worden door spinnen. Sommige bedrijven werken al met een wachtlijst.

Foto: Peter van Zetten

Nieuwbouwwijken zijn een walhalla voor spinnen. Het zijn in feite de oorspronkelijke bewoners van wat eens kale groene vlaktes waren. Tijdens de bouw van de huizen nestelen ze zich in spouwmuren: totaal ongehinderd door menselijke vijanden hebben ze zich met massa’s tegelijk kunnen voortplanten. Soms zijn het duizenden per nieuwbouwhuis, vertelt een expert.

Goede zaken

Vogels, de natuurlijke vijanden van de spin, laten zich vanwege het gebrek aan bomen amper zien in deze wijken. Professionele spinnenverwijderaars doen daarom goede zaken. Dit jaar is het extra erg vanwege de gunstige weersomstandigheden voor de beestjes, zo weet ’spinbuster’ Pascal uit Den Haag. „Het is een topjaar voor spinnen. Dat komt door de combinatie van het warme voorjaar met een regenachtige, maar niet al te koude zomer.”

Hij draait overuren met zijn bedrijfje in de Haagse Vinex-wijken Leidschenveen en Ypenburg, maar ook de Rotterdamse nieuwbouwlocatie Nesselande. Er is inmiddels een wachttijd van ruim twee weken.

Amsterdam en Utrecht

Een collega uit Utrecht ziet een gelijksoortig probleem in de wijk Leidsche Rijn. „Het is nog nooit zo erg geweest.” Ook Amsterdammers in de waterrijke wijk IJburg worden overspoeld door spinnen. Geluk bij een ongeluk: de spinnen zijn volgens de bestrijders niet gevaarlijk voor mensen.

Het wegjagen is overigens nog een hele klus: met een speciaal goedje worden huizen ingespoten. Dit geeft een brandend gevoel bij spinnetjes, die dan ook à la minute een veilige thuishaven zoeken.Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
NW3
Beurs AEX
AEX 523.65
+ / - +0.8%
Actueel
Meest gelezen