Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Inkomen boeren was in geen 20 jaar zo laag

23 JUN 2010

In de laatste twintig jaar is het agrarische jaarinkomen niet zo laag geweest als in 2009. Een boer haalde gemiddeld €5500 uit zijn bedrijf. De helft van de boerenbedrijven zakt hiermee onder de armoedegrens.

Foto: Bert Wieringa

Dit blijkt uit het Landbouw-Economisch Bericht 2010 dat gisteren is gepresenteerd door het LEI (Landbouw Economisch Instituut), onderdeel van Wageningen Universiteit.

"Gelukkig hebben boeren over het algemeen veel geld in hun bedrijf zitten", aldus een woordvoerster van het LEI: de grond waarop het bedrijf is gehuisvest, de gebouwen en eventueel machines zijn doorgaans veel waard. "Kijken we echter naar het gemiddelde inkomen dat een boer uit zijn bedrijf haalt, waarbij extra opbrengsten uit bijvoorbeeld een camping of een inkomen van de partner niet worden meegenomen, dan blijft er gemiddeld €5500 per jaar over. In 2008 was dat nog €36.000." Door het lage inkomen werd er, ondanks hogere inkomsten van buiten het bedrijf, het afgelopen jaar zo'n €30.000 ontspaard. De melkveehouderij heeft het het afgelopen jaar het zwaarst te verduren gehad, aldus het LEI. Door de sterke daling van de melkprijs was het gemiddelde inkomen uit het bedrijf van de melkveehouders in 2009 'enkele duizenden euro's' negatief. Nog ernstiger was de situatie op de glasgroentebedrijven met een negatief inkomen van bijna €130.000. Voor de varkens- en de opengrondsgroentebedrijven werden eveneens lage inkomens genoteerd, in beide gevallen €7000.

Matig tot redelijke inkomens werden verdiend in de fruitteelt, de pot- en perkplanten, de akkerbouw en de vleeskuikens en de vleeskalverbedrijven. Daar werd gemiddeld tussen de €15.000 en €40.000 verdiend. Alleen de bedrijven met legkippen kenden een goed jaar. Door de enorme vraag naar eieren verdienden zij gemiddeld bijna €140.000. Volgens het LEI is de misère voor de boeren nog niet voorbij. "De beoogde verdere liberalisering van de landbouwmarkten en het landbouwbeleid in de Europese Unie zal voor veel bedrijven betekenen dat ze met nog zwaarder weer te maken krijgen. Lichtpuntje is de verwachting dat de voedselprijzen zullen aantrekken. Het voordeel dat daar te behalen valt, zal echter sterk afhangen van wat de prijzen van veevoer en energie gaan doen."

Hoewel het LEI somber is gestemd, ziet boerenorganisatie LTO Nederland nog wel wat lichtpuntjes. "De inkomens van boeren en tuinders waren in 2009 dramatisch laag, maar de sector toont dynamiek en veerkracht. De eerste helft van dit jaar laat een licht herstel zien, al verschilt dat per sector", zo stelt voorzitter Albert Jan Maat in een reactie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Actueel
Meest gelezen