Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Leeg terras? Geef KNMI niet de schuld

11 JUL 2012

DE BILT - Een leeg terras terwijl het stralend weer is? Weinig bezoek in het pretpark, terwijl de voorspelde zware regen- en onweersbuien uitblijven? Heel vervelend voor ondernemers in de recreatiesector, maar het KNMI in De Bilt heeft er in elk geval geen schuld aan.

Foto: VISUMAR

„Wij zijn als het ware de spa rood van het weerbericht. Iedereen moppert op het KNMI of 'De Bilt' als de weersverwachting niet deugt. Terwijl alle weerpraatjes op radio, televisie en in de kranten niet door ons, maar door commerciële weerstations worden verzorgd. Ze gebruiken daarvoor de ruwe data die ze van ons aangeleverd krijgen, maar hoe ze hun weerbericht in het vat gieten is hun zaak.” Dat zei Cees Molenaars van het KNMI woensdag in een reactie op het pleidooi van de brancheorganisatie Recron voor een 'recreatieweerbericht'.

Recron vindt net als Koninklijke Horeca Nederland, hotelketen Fletcher Hotels en de vereniging voor watersportindustrie Hiswa dat het weerbericht „minder pessimistisch” moet. „Voor het zoveelste jaar lijdt de sector flinke schade, omdat mensen een voorgenomen dagje uit laten schieten op grond van een verkeerd weerbericht”, stelde Recron-directeur Joep Thönissen.

Op maat

De partijen willen dat er een op maat gesneden weerbericht per regio komt. „Een zware bui boven Hilversum betekent niet dat de rest van het land blank staat.” Zij willen op korte termijn met de weervoorspellers om de tafel om de kwaliteit van de weervoorspellingen in Nederland „aanzienlijk te verbeteren.”

„Het weerbericht in ons land is al van zeer hoogstaande kwaliteit”, werpt Molenaars tegen. „De weerbureaus doen het heel erg goed. Maar de mensen accepteren niet meer dat het soms tegenzit. Al is het natuurlijk zuur voor een ondernemer om tegen lege stoelen aan te kijken op een mooie zomerdag.”

Grote commerciële weervoorspellers als MeteoConsult en WeerOnline snijden hun verwachting op internet allang toe op de regio en zelfs op een plaats. Tot op het uur nauwkeurig kan een vakantieganger op smartphone en tablet zien hoe het weer op zijn beoogde bestemming is en wat het de rest van de dag gaat worden. „Iedereen kan zijn eigen weerbericht zoeken”, meent MetoConsult.

WeerOnline gaat op internet zelfs nog verder. Het station laat per bestemming zien voor welke activiteit het weer van die dag geschikt is. Zo is woensdag op veel plaatsen in het land sprake van „slecht weer” voor de barbecue, golf, terrasjes en andere buitenpleziertjes en -sporten. Het bureau adviseert zelfs over het al dan niet dragen van korte rokjes. Woensdag maar beter niet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Actueel
Meest gelezen