Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ondernemers tevreden over euro

13 FEB 2012

Ondanks de nog voortdurende vertrouwenscrisis omtrent de euro als gevolg van de schuldencrisis, zijn ondernemers van landen in de eurozone nog steeds warm voorstander van de gezamenlijke munteenheid. De introductie van de euro is volgens vier van de vijf ondernemers (78%) destijds van positieve invloed geweest op hun business.

Zelfs met de zorgelijke situatie in Griekenland willen de meeste eurozone-ondernemers na een decennium niet van de euro af.
Zelfs met de zorgelijke situatie in Griekenland willen de meeste eurozone-ondernemers na een decennium niet van de euro af.
Foto: Lex van Lieshout

De gevoelens van heimwee naar de gulden die bij Nederlandse consumenten sterk lijken te leven, zijn niet aan ondernemers besteed. Dit blijkt uit het Grant Thornton International Business Report dat onlangs onder 1.300 zakenmensen in Europa en in een aantal aangrenzende landen is gehouden.

De gunstige effecten van de euro zijn volgens de ondervraagden: de toename van onderlinge handel binnen muntunie (23%), het verdwijnen van wisselkoersrisico’s (15%) en meer prijstransparantie (12%). Hoewel 57% van de ondervraagden als nadeel van de introductie de stijgingen in kosten en prijzen benoemt, wil 92% dat de munteenheid blijft bestaan.

Overeind

Het meest positief over de impact van de euro zijn Finland (90%) en België (84%), Italië is het minst enthousiast: minder dan de helft wil dat de euro overeind blijft (48%). Nederland zit met 68% bij de middelmatig positieven, net als Duitsland (79%) en Frankrijk (71%). Vrijwel alle ondervraagde Nederlandse ondernemers (98%) willen in elk geval dat Nederland de euro als munteenheid handhaaft. Alleen Finse ondernemers zijn daar nog stelliger in: 100%.

Als het gaat om Europese integratie liggen de opinies een stuk verder uiteen. Minder dan een op de drie ondernemers (31%) wil een uitbreiding van de muntunie. De drie landen die nog als enige een AAA-rating hebben – Nederland (24%), Finland (50%) en Duitsland (40%) – zien juist liever dat bepaalde landen de eurozone verlaten

Geen behoefte

Buiten de eurozone is het beeld eveneens gevarieerd. Polen (64%) en Denemarken (62%) sluiten zich graag aan bij de eurolanden. Het Verenigd Koninkrijk (12%) en Zweden (28%) hebben daar echter vrijwel geen behoefte aan. Ondernemers uit de hard groeiende Turkse economie zouden weliswaar meer aansluiting willen bij de Europe economie (88%), toch wil slechts 32% van hen op de euro overstappen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%
Actueel
Meest gelezen