Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

‘Webmodule lost VAR-problemen niet op’

19 SEP 2012

GEEN - De webmodule in plaats van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) zou de problemen waar zelfstandigen tegenaan lopen moeten gaan oplossen, maar zzp-belangenorganisaties zijn kritisch. ,,De kans is groot dat het alleen maar meer ellende oplevert.''

Foto: Buro Dijkstra

Volgens staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wordt de term zzp’er met deze webmodule overbodig, omdat alle zelfstandigen op eigen unieke wijze ondernemen en een definitie lastig te formuleren is. Betrokken partijen krijgen met de webmodule zelf de ruimte om hun arbeidsrelatie te definiëren.

Verkapte versie VAR

Zelfstandigenplatform PZO wijst op het gevaar dat zzp’ers achteraf door de Belastingdienst kunnen worden aangepakt, op basis van de feitelijke omstandigheden waaronder gewerkt wordt. Een webmodule neemt het het gevaar voor een verkapt dienstverband niet weg. Ondanks dat de Staatssecretaris aangeeft dat de beoordeling van de Belastingdienst al vooraf kan worden geraadpleegd, wordt de toets die achteraf plaatsvindt hierdoor niet geheel weggenomen. De webmodulde zou dus een verkapte versie van de VAR gaat worden.

Fraudegevoelig

ZZP Nederland denkt dat de webmodule alleen maar meer problemen oplevert, omdat zzp’ers straks per opdracht moeten gaan vastleggen dat ze zelfstandig zijn, wat met de VAR niet hoefde. Het systeem is net zo fraudegevoelig als de huidige VAR. Wat hen betreft kan de hele VAR worden afgeschaft en is het hoog tijd dat zzp'ers worden erkend als ondernemers, mits zij zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Actueel
Meest gelezen