Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Huiswerk verplaatsen coffeeshops moet over

10 OKT 2012

DEN HAAG - De gemeente Maastricht moet beter uitleggen of het verplaatsen van coffeeshops uit het centrum naar de rand van de stad nog uitvoerbaar is na de invoering van de wietpas. De gemeente heeft niet aangetoond dat de coffeeshops die verplaatsing uit eigen zak kunnen betalen. Dat blijkt uit een tussenuitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, woensdag, over het verplaatsen van de coffeeshops Mississippi en Smoky en coffeeshop Missouri naar de Köbbesweg.

Foto: ANP

De gemeente krijgt 20 weken de tijd om een betere onderbouwing te geven. Daarna doet de Raad van State een definitieve uitspraak.

Maastricht had er volgens de raad rekening mee moeten houden dat de aantallen bezoekers en inkomsten van de coffeeshops sinds de invoering van de wietpas veel lager zijn. De gemeente heeft niet onderbouwd dat de coffeeshophouders nog steeds aan de verplaatsing willen meewerken.

Bovendien herhaalt de Raad van State dat de verkoop van softdrugs niet in een bestemmingsplan kan worden geregeld. Dat is in strijd met de Opiumwet, zoals de Raad van State al in meerdere uitspraken heeft benadrukt.

De gemeente wil in totaal zeven coffeeshops vanuit het centrum verplaatsen naar drie plekken aan de rand van de stad. Maastricht wil dat mogelijk maken via nieuwe bestemmingsplannen voor die plekken. De Köbbesweg is het eerste bestemmingsplan, dat dus beter onderbouwd en deels gewijzigd moet worden.

De Raad van State wees verder de bezwaren tegen de verplaatsing van coffeeshops door onder meer omliggende Belgische en Nederlandse gemeenten af.

1.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
Actueel
Meest gelezen

Zzp'ers zonder pensioen leven straks in armoede


Verstuur