Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Mijn Vraag: veranderingen bij nieuwe wet 

04 DEC 2012

GEEN - Wat verandert er voor mijn organisatie met de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters?

Foto: anp

Met de wet, waarmee de 1 kamer op 2 oktober 2012 heeft ingestemd, wil de regering de werkgever meer financiële verantwoordelijkheid geven het (langdurig) ziekteverzuim onder tijdelijke medewerkers terug te dringen.  Eerder werd met de invoering van de Wet Poortwachter, de WIA en de loondoorbetalingsplicht bij ziekte al meer verantwoordelijkheid bij werkgevers neergelegd.

 

Waar de eerdere wetten vooral zagen op werknemers met een vast dienstverband wordt de werkgever nu ook (deels) verantwoordelijk gemaakt voor het voorkomen van langdurig ziekteverzuim bij werknemers met een tijdelijk dienstverband, de zogenaamde vangnetters.

 

Kleine werkgever

Ziektewet

Bent u een kleine werkgever (minder dan 10 maal de gemiddelde loonsom) dan blijft de premie op sectorniveau vastgesteld worden.

WGA

Voor de WGA geldt voor de kleine werkgever wat betreft premie hetzelfde als voor de Ziektewet.

 

Middelgrote werkgever

Ziektewet

Bent u een middelgrote werkgever (meer dan 10 en minder dan 100 maal de gemiddelde loonsom) dan betaalt u vanaf 1 januari 2014 gedeeltelijk sectorpremie en gedeeltelijk gedifferentieerde premie. De hoogte van de gedifferentieerde premie is afhankelijk van het aantal (ex)werknemers dat recht heeft op een ziektewetuitkering.

WGA

Er geldt dezelfde premiedifferentiatie als voor de Ziektewet.

 

Grote werkgever

Ziektewet

Een grote werkgever (meer dan 100 maal de gemiddelde loonsom) betaalt vanaf 1 januari 2014 een volledig gedifferentieerde premie, afhankelijk van het aantal (ex) werknemers dat recht heeft op een ziektewetuitkering.

WGA

Er geldt geen sectorpremie meer. Een tijdelijke werknemer die recht heeft op een WGA uitkering komt dus niet meer ten laste van het sectorfonds maar van de ex-werkgever. Als ex-werkgever bent u volledig financieel verantwoordelijk voor de WGA premie van de ex-werknemers op het moment dat zij na 104 weken ziekte recht hebben op een WGA-uitkering.

 

Eigenrisicodragerschap?

Ziektewet

Omdat de vaste sectorpremies voor de Ziektewet tot nu toe goed te dragen waren was het - tot op heden- vaak niet lonend om eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden. Nu u echter als grote of middelgrote werkgever gedifferentieerde premie moet gaan betalen kan het lonend zijn eigenrisicodrager te worden.

 

Als eigenrisicodrager neemt u zelf de regie over de begeleiding van zieke werknemers; u draagt immers ook zelf het risico voor de uitkeringen gedurende 10-12 jaar.

WGA

Een groot voordeel van het eigenrisicodragerschap is het feit dat u geen WGA-premies meer betaalt aan het UWV. In plaats daarvan dekt u uw risico’s af door een verzekering af te sluiten. Dit kan zeer lucratief zijn als u zelden wordt geconfronteerd met arbeidsongeschiktheid die langer duurt dan 104 weken. Dan blijven de verzekeringspremies immers laag.

Regels

Per 1 januari 2014 kunt u alleen eigenrisicodrager worden voor de gecombineerde ZW- en alle WGA-lasten.

De aanvraag voor eigenrisicodragerschap moet vóór 1 oktober óf 1 april van het jaar bij de Belastingdienst zijn aangevraagd. Daarnaast moet de werkgever een garantieverklaring van de bank of verzekeraar aan de Belastingdienst overleggen waaruit blijkt dat de bank/ verzekeraar instaat voor de WIA-verplichtingen, mocht de werkgever in betalingsproblemen komen.

Werkgevers zullen uiterlijk 1 oktober 2015 een aanvullende garantstelling, die de flexlasten voor de WGA dekt, moeten overleggen bij de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor eigenrisicodragerschap voor de WGA (flex en vast).

Indien de uitgebreide garantie niet tijdig wordt overlegd, eindigt het eigenrisicodragerschap per 1 januari 2016. In dit geval keert de werkgever terug in het publieke bestel voor de WGA-lasten.

Werkgevers die nu al eigenrisicodrager zijn voor de WGA kunnen hun eigenrisicodragerschap uitbreiden tot de WGA voor flexibele werknemers en de ZW. Voor de WGA-flex zullen zij voor 1 oktober 2015 een uitgebreide garantieverklaring in moeten dienen.

Dit artikel wordt u aangeboden door dé HR-Antwoordbank XpertHR. Voortaan vindt u alles wat u over personeelszaken moet weten op één plek. XpertHR helpt u concreet met slimme tools, handige checklists, arbeidscontracten, voorbeeldbrieven, betaalbaar juridisch advies en veel meer. XpertHR begrijpt wat u nodig heeft en biedt u gerichte antwoorden en praktische ondersteuning. Meer weten over XpertHR? Klik hier.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%
Actueel
Meest gelezen