Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Detailhandelsverkopen eurozone flink omlaag

05 DEC 2012

LUXEMBURG - De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in oktober met 1,2 procent afgenomen in vergelijking met een maand eerder, de sterkste daling sinds april. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.

De verkoopdaling is veel sterker dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een afname met 0,1 procent. Op jaarbasis gingen de winkelverkopen met 3,6 procent omlaag. Hier werd in doorsnee gerekend op een krimp van 0,8 procent.

In september was sprake van een herziene daling van de detailhandelsverkopen met respectievelijk 0,6 en 1,6 procent, aldus Eurostat. Eerder was dit een afname van respectievelijk 0,2 en 0,8 procent.

De verkoop van voedsel, drank en tabak in de eurozone daalde in oktober op maandbasis met 0,8 procent. De non-foodsector zag de verkoop met 1,4 procent afnemen.

In de gehele EU gingen de winkelverkopen met 1,1 procent omlaag op maandbasis en met 2,4 procent op jaarbasis.

In de Europese lidstaten was in Portugal de sterkste verkoopdaling te zien op maandbasis met 4,5 procent, gevolgd door Finland (min 3 procent) en Duitsland (min 2,8 procent). De sterkste stijgingen werden opgetekend in Ierland (plus 1,9 procent), Letland (plus 0,8 procent) en België (plus 0,7 procent).

11.8 °C
NNW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 441.66
+ / - +2.1%
Actueel
Meest gelezen

Volgens de EC moet Nederland de positie van de zzp'er verbeteren


Verstuur