Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Foodsector zet tanden in innovatie

05 DEC 2012 Wouter de Winther

DEN HAAG - Het verbeteren van de smaak en de productie van vliegtuigmaaltijden is één van baanbrekende onderzoeken die Nederland in de mondiale voedselindustrie verder op de kaart moeten gaan zetten.

Dat blijkt uit de lijst van 48 goedgekeurde onderzoeksvoorstellen die de topsector Agri&Food vandaag bekend maakt. In het kader van het topsectorenbeleid, waar bedrijfsleven en overheid gezamenlijk in investeren, wordt er komend jaar voor ruim €40 miljoen aan innovatieve projecten onderzocht.

De onderzoeken die zijn uitgekozen kunnen volgens Kees de Gooijer van het topconsortium Agri&Food het beste Nederlandse beentje voor zetten. „Ze hebben de grootste economische en maatschappelijke potentie, want we willen geen belastinggeld verkwisten”, aldus De Gooijer.

Zo gaat het bedrijf Foodcase uit Wageningen aan de slag met een innovatieve productiemethode voor vliegtuigmaaltijden. „Nu komt alles ingevroren aan boord en moet voedsel wat niet wordt opgegeten, weggegooid worden”, legt Wilbert de Louw van Foodcase uit. „Wij willen houdbaarheidstechnieken ontwikkelen, waardoor smaak, textuur en kleur zonder koeling gehandhaafd blijven.” Dit kan volgens De Louw zonder vooraf alles „kapot te koken”. Foodcase denkt voedselverspilling te voorkomen, geld te besparen en met de nieuwe methode CO2-uitstoot te verminderen. Want het voedsel hoeft dus niet van tevoren ingevroren te worden, wat bedrijven in de energierekening scheelt. Hoe de techniek precies kan werken, houdt het bedrijf uit concurrentieoverwegingen voor zich.

Lees het complete verhaal vandaag in De Telegraaf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
20.0 °C
N2
Beurs AEX
AEX 516.67
+ / - -0.57%
Actueel
Meest gelezen