Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Foodsector zet tanden in innovatie

05 DEC 2012 Wouter de Winther

DEN HAAG - Het verbeteren van de smaak en de productie van vliegtuigmaaltijden is één van baanbrekende onderzoeken die Nederland in de mondiale voedselindustrie verder op de kaart moeten gaan zetten.

Dat blijkt uit de lijst van 48 goedgekeurde onderzoeksvoorstellen die de topsector Agri&Food vandaag bekend maakt. In het kader van het topsectorenbeleid, waar bedrijfsleven en overheid gezamenlijk in investeren, wordt er komend jaar voor ruim €40 miljoen aan innovatieve projecten onderzocht.

De onderzoeken die zijn uitgekozen kunnen volgens Kees de Gooijer van het topconsortium Agri&Food het beste Nederlandse beentje voor zetten. „Ze hebben de grootste economische en maatschappelijke potentie, want we willen geen belastinggeld verkwisten”, aldus De Gooijer.

Zo gaat het bedrijf Foodcase uit Wageningen aan de slag met een innovatieve productiemethode voor vliegtuigmaaltijden. „Nu komt alles ingevroren aan boord en moet voedsel wat niet wordt opgegeten, weggegooid worden”, legt Wilbert de Louw van Foodcase uit. „Wij willen houdbaarheidstechnieken ontwikkelen, waardoor smaak, textuur en kleur zonder koeling gehandhaafd blijven.” Dit kan volgens De Louw zonder vooraf alles „kapot te koken”. Foodcase denkt voedselverspilling te voorkomen, geld te besparen en met de nieuwe methode CO2-uitstoot te verminderen. Want het voedsel hoeft dus niet van tevoren ingevroren te worden, wat bedrijven in de energierekening scheelt. Hoe de techniek precies kan werken, houdt het bedrijf uit concurrentieoverwegingen voor zich.

Lees het complete verhaal vandaag in De Telegraaf.

16.3 °C
NO2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.94
+ / - +0.41%
Actueel
Meest gelezen

Ik wil bijdragen aan het verbeteren van het onderwijsniveau door stages aan te bieden


Verstuur