Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Meer faillissementen in industrie

06 DEC 2012

m - Het aantal faillissementen in de industrie zal dit jaar met meer dan 25 procent stijgen tot 950. Dat verwacht het Economisch Bureau van ING. Volgens de bank zal de productie dit jaar met 1,5 procent afnemen en in 2013 hooguit „zeer licht groeien”. In 2011 groeide de productie nog met 3 procent.

Fotopersburo Dijkstra bv Postbus 75 1420 AB Uithoorn Nederland w
Foto: DIJKSTRA BV

In de eerste 9 maanden van dit jaar zijn 667 bedrijven over de kop gegaan. In dezelfde periode in 2011 waren dat er nog 529. Met name in de metaalbranche nam het aantal faillissementen flink toe.

Door de verslechterde economische omstandigheden hebben veel bedrijven te maken met oplopende voorraden en betalingsproblemen bij afnemers. Dit zet druk op het werkkapitaal. Vooral in de grafische industrie en in de sectoren elektrotechniek, metaal en machinebouw zijn de voorraden groter dan gewenst, schrijft ING.

Volgens de bank zouden bedrijven een „actiever werkkapitaalbeheer” moeten voeren. Door de geldstromen en betaaltermijnen in kaart te brengen, worden de knelpunten en risico's blootgelegd. Bedrijven kunnen daarnaast op verscheidene manieren proberen de betaaltermijnen van klanten te verkleinen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Actueel
Meest gelezen