Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
di 11 dec 2012, 11:50

Innovatie dankzij culturenmix

Van de redactie

Meer nationaliteiten in Nederland betekent ook multiculturaliteit op de werkvloer. En dat is een gunstige ontwikkeling, want immigratie leidt tot innovatie.

Hoofddoek op televisie moet kunnen, vinden Nederlanders Foto: Jos Schuurman

Dit blijkt uit een verkennende studie van Panteia/EIM. Aangenomen wordt dat de komst en aanwezigheid van buitenlanders zorgt voor meer kenniscirculatie, nieuwe ideeën, meer creativiteit, andere invalshoeken, en andere ervaringen, die vervolgens leiden tot meer innovatie.

Voorwaarde is wel dat deze medewerkers hoogopgeleid zijn, vooral in het geval van procesinnovaties. Ook meer diversiteit qua herkomstlanden blijkt een positieve invloed te hebben op innovati.

Export

Buitenlanders creëren meer export en import met hun eigen vaderland waardoor marktinnovaties tot stand komen. Deze effecten zijn groter als er sprake is van heterogene producten. Ook zijn de effecten groter als de buitenlanders net geïmmigreerd zijn en als zij cultureel behoorlijk afwijken van de cultuur in het gastland.

Culturele diversiteit wordt als bron van innovatie nog te weinig onder de aandacht gebracht. In een vervolgstudie zou gekeken moeten worden naar hoe innovaties door buitenlanders hun weg vinden, bij welk type medewerkers, sectoren, bedrijven en omgevingen, welke randvoorwaarden daarvoor gelden, en hoe dit soort innovaties gestimuleerd kunnen worden zowel door bedrijven als door het beleid.
 


9.1 °C
ZW6
 
files 238
148 km.
Beurs AEX
AEX 485.73
+ / - -0.13%
DFT

Moet 5 mei (Bevrijdingsdag) eens in de vijf jaar een vrije dag blijven?


Verstuur