Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Export groeit sneller

12 DEC 2012

DEN HAAG - De uitvoer van goederen was in oktober 6 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee is de groei hoger dan in de voorgaande 4 maanden, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Zuid-Europa profiteert van goedkope export
Foto: ANP

Het volume van de invoer nam in oktober eveneens met 6 procent toe. Ook deze groei is hoger dan in de maanden juni tot en met september. De waarde van de export kwam uit op 38,8 miljard euro, ruim 14 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 15 procent tot 35,2 miljard euro.

Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,6 miljard euro. Dat is 0,2 miljard euro meer dan in oktober 2011.

„Een aangename verrassing, maar het is te vroeg om te zeggen dat de export de economie nu uit de crisis trekt”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Hij wijst op de afzwakkende Duitse economie, waar Nederland het voor een belangrijk deel van moet hebben.

De handel in oktober werd vooral gestuwd door een groei van de import en export van grondstoffen en minerale brandstoffen. Ook was er een forse groei bij de invoer van chemische producten. De waarde van de export naar landen buiten Europa nam volgens Van Mulligen beduidend sterker toe dan de export binnen Europa. „Dat betekent dat het met grote landen als de Verenigde Staten, Rusland en China nog altijd beter gaat dan met Europa”, aldus de econoom.

De exportprijzen waren 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 2,9 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van oktober 2011 verslechterd. Dat wil zeggen dat het prijspeil van de invoer sneller stijgt dan die van de uitvoer.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.77
+ / - -0.21%
Actueel
Meest gelezen