Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Run op carnavalsoutfits

04 FEB 2013

RIJSWIJK - Verkleed als K3, Super Mario of Psy - bekend van zijn Koreaanse hit Gangnam Style - de kroeg in en de straten op. Bezuinigen op de outfits voor carnaval is taboe, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. „Een carnavalsoutfit is zo duur ook niet.”

Foto: Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam

Bij D&G Fop en Feestwinkel is Valkenswaard maken ze hun borst nat; juist in de laatste dagen voor carnaval, dat donderdag officieel van start gaat, vliegen de outfits de deur uit. „Waar de Belgen begin januari al hun carnavalspak kopen, doen Nederlanders dat op het allerlaatste moment”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De verkoop loopt bij de winkel, met meer dan 1000 vierkante meter aan vloeroppervlak, als een trein. „De GangnamStyle-pakken zijn al uitverkocht, verder zien we niet echt een trend. Vrouwen gaan voor sexy politie- en matrozenpakjes, mannen voor de wat meer kolderieke pakken. Het enige dat opvalt is dat de verkoop van de wat duurdere, op maat gemaakte jassen toeneemt. Die jassen kunnen mensen meerdere jaren gebruiken en aanpassen naar gelang het thema”, aldus de woordvoerder.

Volgens hem geven mensen evenveel geld uit als voorgaande jaren: „het geld zit hem ook niet in de outfit, voor 35 euro ben je wel klaar”. Dat is iets wat ook Bol.com opvalt. Op een goed feestje wordt blijkbaar weinig bezuinigd. Toch ziet Marktplaats.nl, dat zowel handelt in tweedehands als nieuwe carnavalskleding meer advertenties dan in de aanloop naar carnaval vorig jaar. Er staan maandag bijna 55.000 advertenties op het onlineplatform.

„Sinds begin januari worden er gemiddeld 3000 advertenties per dag geplaatst met een piek op 27 januari: 4698 op één dag. Tegelijk is zondag alleen al zo'n 15.000 keer gezocht op 'carnavalskleding' als zoekterm”, laat een woordvoerster weten.

En het zijn niet alleen de zuiderlingen die zoeken, ook in de Randstad willen mensen een kostuum bemachtigen. Dat ziet ook bol.com, waar vooral de kinderkostuums in trek zijn. „Dan moet je denken aan pakken van Super Mario en zijn broer Luigi, en voor de meisjes doen K3 en Mega Mindy het goed”, aldus een woordvoerster.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen