Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Volop kansen in Spanje

05 FEB 2013 Annemarie van de Weert

TORREMOLINOS - De Spaanse economische crisis biedt kansen voor ondernemers. Juist nu het Zuid-Europese land het zwaar heeft, biedt het investeringsklimaat kansen. De mensen zijn dankbaar met een baan, de huren zijn laag en de loyaliteit is momenteel groter dan in Nederland.

Emile van Veen: ,,Finance en operationeel management zou ik nooit in Spanje doen.``
Foto: Roel Dijkstra

„Wij zijn hier in de omgeving het enige bedrijf dat mensen aanneemt en investeert.” Het bedrijf MKB Collectieven van het Schiedamse echtpaar Emile en Adrienne van Veen en broer Bart van Veen bedingt met hun bedrijf MKB Collectieven vanuit Torremolinos gunstige inkoopvoorwaarden en -tarieven voor hun circa 35.000 aangesloten Nederlandse bedrijven. In hun servicecenter worden alle vragen afgehandeld door uitsluitend Nederlandse werknemers.

Emile kreeg het idee in 2010. „Ik was echt ondersteboven van de betrokkenheid van Nederlands personeel hier. Meer dan de helft is helemaal geen ’pensionado’. Het zijn relatief jonge mensen die voor de crisis makkelijk werk vonden of zelf ondernemer waren. Nu staan ze te springen om een fatsoenlijke baan, in een arbeidsvriendelijke omgeving met airco, voor een redelijk salaris.”

Pure nood

„De economische val die sommigen hebben gemaakt is enorm. Ik heb mensen aan het werk die tot voor kort uit pure nood voor €4 per uur borden stonden te wassen in een restaurant. Je begrijpt: die zijn dolblij en dus ook veel loyaler dan werknemers in Nederland waar het verloop voor callcenterwerk erg hoog is.” Dat betekent voor de familie Van Veen niet alleen gelukkige werknemers, maar ook lagere operationele kosten en veel minder investeren in trainingen.

De Nederlandse ambassade opende afgelopen jaar in Barcelona een Netherlands Business Support Office (NBSO) van waaruit Nederlandse ondernemers worden ondersteund bij hun marktentree en exportinspanningen. „Juist vanuit de nieuwe, sterk veranderende marktomstandigheden en bestedingspatronen kunnen solide businesscases worden gebouwd. Niet ondanks, maar juist dankzij de crisis”, aldus Jasper van Dorrestein, directeur ter plaatse. „Wij Hollanders staan hier te boek als ’betrouwbaar’, mede dankzij de jarenlange verdiensten van gezamenlijke voetbalheld Johan Cruijff.”

Ondernemen in Spanje kent echter ook valkuilen. „Wij hebben ons hoofdkantoor in Schiedam zitten”, vertelt Emile van Veen van MKB Collectieven. „Finance, proces control en het operationeel management zou ik ook nooit in Spanje willen doen, omdat een hoop dingen in Spanje toch nog altijd erg moeizaam verlopen.”

Zo moet je in Spanje bijvoorbeeld vooral niet te veel geld aanhouden, zegt Van Veen. „Internetbankieren is hier zeldzaam, daarom zie je op elke hoek van de straat een bankkantoor, want alles moet via een loket, tot het inleveren van een acceptgiro aan toe. Lekker tijdrovend en inefficient. Ook betaalt hier niemand btw. Veel eenmanszaken hebben niet eens een bankrekeningnummer, laat staan een boekhouding.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Actueel
Meest gelezen