Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Slechte voorbereiding IBAN leidt tot filevorming

05 FEB 2013

AMSTERDAM - Zoals De Telegraaf eerder meldde, zijn nog steeds niet alle Nederlandse mkb-bedrijven begonnen aan de voorbereidingen op de overstap naar IBAN, het nieuwe, langere internationale bankrekeningnummer. Zo'n 15 procent van de mkb'ers is nog niet gestart met het aanpassen van hun administratie, systemen of software.

Foto: Philippe Devanne

Vooral middelgrote bedrijven moeten zich niet verkijken op de tijd die nog resteert tot de deadline, waarschuwt De Nederlandsche Bank dinsdag. „Het is belangrijk dat bedrijven niet langer wachten. We moeten filevorming aan het einde van dit jaar voorkomen”, aldus Bernard Juffermans, programmamanager bij DNB.

Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op het Europese betalingssysteem SEPA. Daarmee moet in het hele eurogebied op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA (Single Euro Payments Area) vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers en worden ze vervangen door hun Europese tegenhanger IBAN.

Afgelopen zomer meldde DNB nog dat ruim een derde van het midden- en kleinbedrijf nog geen idee had welke acties nodig waren voor de overstap, 60 procent had toen nog geen concrete actie ondernomen.

Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen. IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number.

Vul ook de poll in: Bent u klaar voor de invoering van het SEPA-betalingssysteem? (U vindt de stelling rechts op de MijnBedrijf-pagina).

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen