Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Kartelpolitie hekelt politiek beleid in Brussel

NMa-econoom: voedsel wordt duurder

05 FEB 2013 Richard van de Crommert

DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een plek opgeeist in het politieke debat. Hoofdeconoom Jarig van Sinderen van de kartelpolitie gruwt van het voorstel van de landbouwcommissie van het Europees Parlement om de concurrentieregels te versoepelen. Hij waarschuwt voor hogere voedselprijzen. De stap is opmerkelijk. Niet eerder ging de NMa zo tekeer tegen de politiek.

tractor trekker landbouw boer
Foto: ANP

Wat is beter? Een betere prijs voor de boeren? Of een betere prijs voor de consument? De vraag is actueel nu de landbouwcommissie van het Europees Parlement concurrentieregels wil versoepelen.

Producentenorganisaties krijgen meer ruimte om prijs- en productieafspraken te maken. Maar boeren moeten volgens de NMa-econoom niet klagen. „Boeren moeten een boterham verdienen door te vernieuwen en te investeren. Niet door steeds meer steun te krijgen of door het maken van onderlinge prijsafspraken”, vindt Van Sinderen. De voedselprijzen stijgen wat hem betreft al snel genoeg.

Dat kans op duurdere voedselprijzen acht de econoom reëel „Het is niet acceptabel dat consumenten extra geld betalen doordat producenten onderling afspraken maken. Het is goed om ons te realiseren dat iedere inwoner van de EU per jaar al ruim €115 voor de landbouwsector betaalt.”

Vorig jaar heeft de NMa producenten van zulveruien en paprika’s beboet die jarenlang de productie laag hielden of prijsafspraken maakten. Dez week maakte de NMa een boete bekend voor zeven Zeeuwse uitentelers wegens een kartel. „Het verospelen van mededingingsregels, een oproep die we in Nederland ook wel eens horen”, raadt Van Sinderen af.

Behalve het versoepelen van concurrentieregels liggen er in Brussel ook voorstelllen om het quotabeleid voor suiker en wijn te handhaven.

-.3 °C
O1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
Actueel
Meest gelezen

Zzp'ers zonder pensioen leven straks in armoede


Verstuur