Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Impasse op Brabantse top over veehouderij

06 FEB 2013

SINT-MICHIELSGESTEL - Een conferentie van de provincie Noord-Brabant over de toekomst van de veehouderij dreigt te stranden in een impasse. Boerenorganisatie ZLTO heeft zich woensdag hardop afgevraagd of het nog wel zin heeft om verder te praten als tegenstanders zich blijven verzetten tegen grotere stallen.

Foto: Robert Hoetink

Boerenvoorman Hans Huijbers (ZLTO) vroeg zich af of de conferentie nog wel zin had, omdat directeur Jan Baan van natuurorganisatie het Brabants Landschap de oude afspraken over de maximumgrootte van stallen (1,5 hectare) heilig verklaarde. De gedeputeerde zette de kemphanen bij elkaar voor een goed gesprek en na afloop was er geen reden meer om te stoppen, aldus Huijbers. „Er is volstrekt geen sprake van een impasse”, zei hij. In uitzonderingsgevallen wil het Brabants Landschap wel meedenken aan oplossingen, zei Baan na afloop.

Op de conferentie in Sint-Michielsgestel proberen boeren, burgers, gezondheidsexperts, gemeenten en milieuorganisaties het eens te worden over ontwikkelingen op het Brabantse platteland. Leden van Provinciale Staten die de conferentie bijwonen zijn bijzonder somber over het verloop en over het nut.

Als het aan de provincie ligt, moeten boeren extra inspanningen leveren (punten verdienen) om hun stal nog te mogen uitbreiden of meer dieren te gaan houden.

Maar over de zogenoemde maatlat of zorgvuldigheidsscore bestaat nog niet veel enthousiasme. Critici zeggen dat het puntensysteem geen rekening houdt met de grootste zorg op het platteland: dierenziekten en de volksgezondheid. Boeren vrezen te veel geneuzel en hogere prijzen, zei de Oirschotse varkenshouder Bert Rijnen. De maatlat zorgt niet voor extra waarde van het vlees in het schap, waarschuwde hij.

Gedeputeerde Yves de Boer beloofde dat de algemene afspraak over de grootte van de stallen blijft bestaan en dat bedrijven alleen bij wijze van uitzondering groter mogen worden. De maatlat was en is een mogelijk instrument, zei hij. Het criterium gezondheid wil hij alleen toevoegen als dat meetbaar en geen 'fopspeen' is. Over het resultaat van de conferentie wil hij nog niet speculeren.

-2.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
Actueel
Meest gelezen

Zzp'ers zonder pensioen leven straks in armoede


Verstuur