Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Extra klanten voor paardenslager

13 FEB 2013

HAARLEM - Het schandaal rond de diepvrieslasagne met paardenvlees in plaats van rundvlees, legt paardenslagerij Henk Wisker uit Haarlem geen windeieren. Het ambachtelijke slagersbedrijf (sinds 1934) trekt gek genoeg veel meer klanten door de aandacht voor paardenvlees. „Mensen ontdekken blijkbaar hoe gezond paardenvlees eigenlijk is”, zegt de slager.

Foto: EPA

Slager Peter Wisker, die het bedrijf van zijn vader overnam, ziet allemaal klanten in zijn zaak die daar voorheen niet kwamen. Ook op zijn website verdriedubbelde het aantal bezoekers. „Met paardenvlees is niets mis. Dat kun je van sommig ander vlees niet zeggen. Geen paard wordt gefokt voor de slacht. Als ze blessures oplopen en niet meer te genezen zijn, zijn ze soms beschikbaar voor de slacht. En er zijn in Nederland natuurlijk enorm veel paarden.” De slager slacht drie à vier paarden per week.

Paardenvlees bevat meer ijzer en is meer doorbloed dan ander vlees, zegt Wisker. „Ik vind de smaak vergelijkbaar met hert. Volgens sommigen smaakt het zoeter dan rundvlees.”

Ambachtelijke paardenslagers zijn dun gezaaid in Nederland. Volgens Wisker is het een ander vak dan dat van de 'normale' slager. „Als er een paard wordt aangeboden, ga ik kijken of de kwaliteit goed is. Je hebt te maken met eigenaren, die graag willen weten hoe het proces verloopt. Sommigen willen zelfs mee naar het slachthuis om zeker te weten dat hun dier dood is.”

Ook in Engeland nam de verkoop van paardenvlees enorm toe na het schandaal. Sinds half januari vertienvoudigde daar de verkoop.

12.1 °C
W2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 444.58
+ / - +0.66%
Actueel
Meest gelezen

Volgens de EC moet Nederland de positie van de zzp'er verbeteren


Verstuur