Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Fraudevonnis stelt teleur

26 FEB 2013

AMSTERDAM - Het is MKB-Nederland niet gelukt om via de rechter algemene maatregelen te krijgen tegen acquisitiefraude. In het vonnis van de Groningse rechtbank staat, simpel gezegd, dat de politiek over algemene wetgeving gaat. Grote vraag is of ondernemers nu direct wat opschieten met de gevoerde rechtszaak. De voorzichtige eerste conclusie na een rondgang: er is wel meer munitie voor ondernemers, maar de rechter moet nog steeds elk geval individueel afwegen.

Foto: Dijkstra

Fictief voorbeeld: een eigenaar van een klein bouwbedrijf wordt op de steiger gebeld. Hij krijgt een aanbieding te horen voor een vermelding in een bedrijvengids. Hij heeft het eigenlijk druk – die muur moet vandaag af – maar kan op zich alle extra opdrachten gebruiken en maakt snel een afweging. Later rolt er een bevestigingsfax binnen, maar na het tekenen daarvan blijkt de bouwer vast te zitten aan een contract voor langere tijd. En voor aardig wat euro’s.

Dit is een bekend voorbeeld van acquisitiefraude. Volgens schattingen gaat het mkb jaarlijks voor €400 miljoen het schip in door dergelijke praktijken. Bij de Fraudehelpdesk kwamen vorig jaar meer dan 26.000 meldingen binnen, tegen 11.000 in het jaar ervoor. MKB-Nederland probeerde via een rechtszaak algemene maatregelen af te dwingen tegen de acquisitiefraude.

Het Groningse vonnis valt eigenlijk in twee delen uiteen. MKB had de rechtbank gevraagd om in het algemeen de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken ook voor ondernemers te laten gelden. Maar dat wijst de rechtbank af. Dan zou de rechter ’doen waartoe hij niet bevoegd is, namelijk het uitvaardigen van algemene regels’, staat in het vonnis.

Het andere deel gaat over het specifieke geval van een Utrechtse stichting, die de rechtszaak mede voerde. De Groningse rechters ontbinden het contract dat deze stichting heeft met Telefoongids.com. De rechtbank vindt dat de positie van de stichting in dit geval te vergelijken is met een consument. Daarom vinden de rechters dat de stichting ook recht heeft op bescherming via de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken, die eigenlijk alleen voor consumenten geldt.

De advocaat van Telefoongids.com, Thomas van Vugt, heeft al aangekondigd tegen dit deel van het vonnis in hoger beroep te gaan. Volgens Van Vugt zal het effect van het vonnis klein zijn. „Het gaat hier om een kleine stichting die volgens de rechtbank te vergelijken is met een consument, niet om een ondernemer met personeelsleden. En de rechtbank heeft alleen geoordeeld over deze specifieke acquisitie.”

Lees het complete verhaal vandaag op de Mijnbedrijf-pagina van De Telegraaf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - 0.0%
Actueel
Meest gelezen