Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Sjoemelen met eten harder bestraffen'

26 FEB 2013

WAGENINGEN - Sjoemelende leveranciers van voedsel moeten keihard aangepakt worden. „Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat bedrijven die rommelen met hun koopwaar daar niet zomaar mee wegkomen. Alleen zo kan het consumentenvertrouwen in stand gehouden worden.” Dat zegt hoogleraar economie van consumenten en huishoudens Gerrit Antonides dinsdag.

Paardenvlees
Foto: Eigen foto

Hij reageert hiermee op het gedoe van de laatste tijd rond paardenvlees dat verkocht wordt als rundvlees en biologische eieren die helemaal niet biologisch blijken te zijn. „Het zijn incidenten, en ik denk ook dat de meeste consumenten dat zo zien, maar elke keer dat zoiets zich voordoet, daalt het vertrouwen toch een beetje. In de supermarkt, de leveranciers en het systeem.” Antonides pleit voor een systeem met doorlopende voedselcontrole. „Net als in de financiële sector.” Momenteel wordt voedsel alleen steekproefsgewijs gecontroleerd.

„Het beste wat een bedrijf in opspraak kan doen, is meteen actie ondernemen. Zoals Ikea, die hebben meteen alle balletjes uit de schappen gehaald toen bleek dat daar ook paardenvlees in zat”, zegt Antonides.

Dit soort affaires zouden wel eens nadelige gevolgen kunnen hebben voor A-merken in de supermarkt, denkt Antonides. „Mensen kopen A-merken omdat ze verwachten dat ze dan echt goede producten in huis halen. Daar betalen ze wat extra voor. Als nu bijvoorbeeld blijkt dat op labels van A-merk rundvlees niet staat dat er paardenvlees in zit, gaan mensen denken: waarom zou ik nog extra betalen als A-merken niet blijken te deugen? Dan gaan mensen toch eerder kiezen met hun portemonnee”, denkt Antonides.

De hoogleraar benadrukt wel dat het anders ligt als de gezondheid van de consument gaat meespelen. „Dan gaan mensen ineens bepaalde producten vermijden. Zoals laatst bij de met salmonella besmette zalm. Toen zag je dat mensen ineens alle zalm links lieten liggen en dat ze zelfs minder vis gingen eten. Dat is nu niet aan de orde.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen