Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ondernemer is fanatieke thuiskok

26 FEB 2013

Volgens Symen Jansma, mededirecteur van vakantiewebsite TravelBird, is zijn werk een droom die uitkomt. In zijn vrije tijd is hij fanatiek aanhanger van de slowfood-beweging. „Wat is er leuker dan te koken voor vrienden? Deze hobby kan ik drie keer per dag doen!”

Travelbird-directeur Symen Jansma komt tot rust in de keuken.
Travelbird-directeur Symen Jansma komt tot rust in de keuken.
Foto: MOOIJ, MARTIN

„Slowfood is de tegenhanger van fastfood. Het staat voor puur, onbehandeld en eerlijk eten dat goed smaakt en wordt geproduceerd zonder schade voor de leefomgeving en de gezondheid”, vertelt Symen, die zelfs een tijd actief was in het bestuur van de beweging in ons land. „De tijd nemen om te genieten van wat je eet, daar draait het om. En het mooiste is als het eten op je bord ergens uit de directe omgeving komt. Een stuk lamsvlees dat drie jaar in de vriescel in Nieuw-Zeeland heeft gelegen, is misschien wel biologisch, maar heeft weinig met slowfood te maken.”

Als online consultant gooide hij drie jaar geleden het roer om en begon samen met compagnon Dennis Klompalberts voor zichzelf. Inmiddels werken er zeventig man voor zijn bedrijf in Nederland, Duitsland en België. „Ik kom niet uit de reisbranche, maar dat is misschien juist een verklaring voor ons succes. De vernieuwing komt vaak uit andere branches. Mensen ervaren op reissites vaak een overvloed aan keuzes, je ziet door de bomen het bos niet meer. TravelBird gaat uit van inspiratie. We bieden dagelijks een zestal dagaanbiedingen met leuke suggesties voor reizen. Maar je kunt ook zoeken op thema’s, zoals Kastelen of Waaghalzen.”

De krenten uit de pap dus, en dat zet hij voort in zijn kookhobby. „Ik haal mijn producten op de markt of bij kleine winkeliers. Iets ingewikkelder dan in de supermarkt, maar je proeft het verschil. Aan goede producten hoef je zelf niet meer zoveel te doen. Goed vlees heeft eigenlijk geen saus meer nodig!”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - 0.0%
Actueel
Meest gelezen