Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Ondernemer is fanatieke thuiskok

26 FEB 2013

Volgens Symen Jansma, mededirecteur van vakantiewebsite TravelBird, is zijn werk een droom die uitkomt. In zijn vrije tijd is hij fanatiek aanhanger van de slowfood-beweging. „Wat is er leuker dan te koken voor vrienden? Deze hobby kan ik drie keer per dag doen!”

Travelbird-directeur Symen Jansma komt tot rust in de keuken.
Travelbird-directeur Symen Jansma komt tot rust in de keuken.
Foto: MOOIJ, MARTIN

„Slowfood is de tegenhanger van fastfood. Het staat voor puur, onbehandeld en eerlijk eten dat goed smaakt en wordt geproduceerd zonder schade voor de leefomgeving en de gezondheid”, vertelt Symen, die zelfs een tijd actief was in het bestuur van de beweging in ons land. „De tijd nemen om te genieten van wat je eet, daar draait het om. En het mooiste is als het eten op je bord ergens uit de directe omgeving komt. Een stuk lamsvlees dat drie jaar in de vriescel in Nieuw-Zeeland heeft gelegen, is misschien wel biologisch, maar heeft weinig met slowfood te maken.”

Als online consultant gooide hij drie jaar geleden het roer om en begon samen met compagnon Dennis Klompalberts voor zichzelf. Inmiddels werken er zeventig man voor zijn bedrijf in Nederland, Duitsland en België. „Ik kom niet uit de reisbranche, maar dat is misschien juist een verklaring voor ons succes. De vernieuwing komt vaak uit andere branches. Mensen ervaren op reissites vaak een overvloed aan keuzes, je ziet door de bomen het bos niet meer. TravelBird gaat uit van inspiratie. We bieden dagelijks een zestal dagaanbiedingen met leuke suggesties voor reizen. Maar je kunt ook zoeken op thema’s, zoals Kastelen of Waaghalzen.”

De krenten uit de pap dus, en dat zet hij voort in zijn kookhobby. „Ik haal mijn producten op de markt of bij kleine winkeliers. Iets ingewikkelder dan in de supermarkt, maar je proeft het verschil. Aan goede producten hoef je zelf niet meer zoveel te doen. Goed vlees heeft eigenlijk geen saus meer nodig!”

4.7 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%
Actueel
Meest gelezen

Zzp'ers zonder pensioen leven straks in armoede


Verstuur