Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

EU gaat teruggooien bijvangst verbieden

27 FEB 2013

BRUSSEL - Vissers mogen op termijn hun bijvangst niet meer teruggooien in zee. EU-ministers van Visserij hebben dat tijdens nachtelijke onderhandelingen afgesproken, meldde staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdagochtend.

Foto: Cris Toala Olivares

De afspraak maakt deel uit van een breder akkoord dat overbevissing tegen moet gaan. Nu worden vissen die onbedoeld worden gevangen vaak teruggegooid, met onnodige sterfte als gevolg.

„De aanlandplicht is één van de belangrijkste pijlers van het nieuwe duurzamere visserijbeleid. Ik ben blij dat we nu haalbare afspraken hebben gemaakt voor de invoering”, aldus Dijksma. Verder is afgesproken dat een klein deel van de bijvangst kan worden teruggegooid in zee en dus ook niet hoeft te worden afgetrokken van het quotum.

Beter vistuig moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder bijvangst komt. De bijvangst die dan toch nog in de netten zit, moet aan land worden gebracht en kan dan verwerkt worden tot bijvoorbeeld vismeel.

De sector krijgt tot 2019 de tijd om zich aan te passen. Maar bij de visserij die weinig bijvangst heeft (zoals de haringvisserij) worden de maatregelen sneller ingevoerd.

Het Europees Parlement moet zich nog over de afspraken buigen.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.2 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 469.6
+ / - +0.63%
Actueel
Meest gelezen

Een alcoholisch drankje inschenken voor de klant moet kunnen


Verstuur