Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
wo 27 feb 2013, 12:17

'Apotheker moet retailer worden'

Het aantal openbare apotheken is vorig jaar voor het eerst gedaald. De omzet en winstmarges van de apotheken staan onder druk, ondanks dat er meer geneesmiddelen worden verstrekt. Om deze trend te doorbreken, zouden apothekers zich meer als retailer moeten gedragen.

Foto: ANP

Dat meldt ING Economisch Bureau. Omdat de vraag naar geneesmiddelen wel toeneemt stijgen de kosten, er moet bijvoorbeeld meer personeel worden ingezet.

Nederland telde vorig jaar 1981 apotheken, 0,8 procent minder dan in 2011. De omzet van deze apotheken daalde naar schatting met 10 procent tot 4,5 miljard euro, ondanks dat de geneesmiddelenverstrekking steeg met 5,3 procent tot 219 miljoen keer.

De vergoeding voor de verstrekking van medicijnen (de receptregelvergoeding) van geneesmiddelen daalt en wordt onvoldoende gecompenseerd door volumegroei. Apothekers verrichten dus meer handelingen tegen lagere inkomsten.

Verdere samenwerking tussen apotheken of aansluiting bij een keten biedt kansen om op de veranderende markt in te spelen.

Keten

Met een ketenformule verkrijgen apotheken inkoopvoordelen en kunnen zij gebruik maken van de naamsbekendheid van deze keten. Doormiddel van central filling-systemen kan de logistieke efficiency worden vergroot en er liggen kansen in het uitbreiden van het assortiment met retailactiviteiten.

Kortom door de veranderende marktomstandigheden wordt de rol van apothekers uitgebreid tot apotheker, logistiekmanager en retailer in één.


14.5 °C
WZW3
 
files 336
250 km.
Beurs AEX
AEX 396.12
+ / - -0.19%
DFT

Boeren zien hun leveranciers het liefst op hun erf verschijnen. Doet u ook alleen zaken met iemand die u in levenden lijve hebt ontmoet?


Verstuur