Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Eigen baas in Zuid-China

17 JUN 2013 Paola van de Velde

GEEN - In 1995 maakte Henriette Buist een zeven maanden durende reis door onder meer Mongolië, China en Tibet. „China was het hoofddoel van mijn tocht”, vertelt ze. De Nederlandse werd zo gegrepen door de schoonheid en de cultuur in het immens grote land, dat ze na terugkomst aan de slag ging als reisbegeleidster van Nederlandse tourgroepen die door China rondreisden.

Henriette Buist laat toeristen het dagelijks leven in Yunnan zien.
Henriette Buist laat toeristen het dagelijks leven in Yunnan zien.
Foto: EIGEN FOTO

„Op een goed moment kwam ik in Dali in de provincie Yunnan een aardige Chinese man tegen en heb ik besloten daar te blijven”, zegt ze eenvoudig. „Aanvankelijk zette ik mijn werk als reisleider voort, maar na drie jaar vond ik dat niet meer zo uitdagend en ben ik voor mezelf begonnen met een reisbureau.”

Buist, die uitstekend Chinees en Engels spreekt, is al jaren zzp’er, stelt ze met een lach. „Ik organiseer op maat gemaakte reizen door de hele volksrepubliek China, maar ben vooral gespecialiseerd in Zuid-China. Mijn belangstelling ligt daarbij vooral bij de mooie natuur en minderheidsvolken die daar leven.”

De recensies op internet op de door haar begeleidde excursies zijn zonder uitzondering lovend. Op zeer originele wijze laat ze de toeristen dorpjes en de dagelijkse leefwijze van de mensen zien. „Mijn klanten komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit alle windstreken, dus ik heb veel contact met allerlei verschillende nationaliteiten. Maar Het heerlijkst aan mijn wereldbaan vind ik dat ik mijn eigen bedrijf leidt, mijn tijd zelf kan indelen en werk doe dat ik echt ontzettend leuk vind.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 530.35
+ / - +0.5%
Actueel
Meest gelezen