Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vertrek warenhuis rampzalig voor binnensteden

19 AUG 2013

AMSTERDAM - Met het vertrek van De Bijenkorf raken vijf grote steden een belangrijke trekpleister kwijt in hun winkelgebieden. Kenners vrezen dat het niet lang meer kan duren of ook warenhuizen als de Hema en V&D gaan snoeien.

Gemeentebesturen zouden het heft in eigen handen moeten nemen. Als gemeentebesturen stil blijven zitten, dreigen er Engelse toestanden in ons land. Daar zijn al vele binnensteden verpauperd en is leegstand aan de orde van de dag. „Een kaalslag”, noemt bijzonder hoogleraar Cor Molenaar het.

„Gemeenten hebben daar toegestaan dat buiten de binnensteden in winkelcentra werd geïnvesteerd. Waardoor de binnensteden van bijvoorbeeld Birmingham, Manchester en Newcastle bijna onleefbaar zijn geworden. Snel, heel snel moeten gemeentebesturen zich beraden. In Arnhem is de afgelopen jaren volledig verkeerd beleid gevoerd. In Deventer, ook zo’n voorbeeld, is geen aandacht voor de leefbaarheid van een stad. Goede en sfeervolle verlichting in een binnenstad? Gemeentebesturen vinden dat de ondernemers daar maar voor moeten zorgen.”

Retailspecialist Carel Bikkers vreest ook voor de Hema en de V&D. „Er wordt nauwelijks meer geïnvesteerd in de grote Hema’s in de binnensteden”, zegt hij. „En V&D is vreselijk aan het zoeken naar zijn propositie die ze al decennia niet vinden.”

 

Lees vandaag het complete verhaal in De Telegraaf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%
Actueel
Meest gelezen