Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hema stapt in 3D printing

25 FEB 2014 Bas van Essen

Warenhuis Hema gaat vanaf maandag 3D geprinte sieraden verkopen. Online kunnen consumenten kettingen en armbanden van roestvrij staal, nylon en 24 karaats goud personaliseren. Ook brengt het bedrijf 3D-geprinte telefoonhoesjes op de markt.

A bust of Star Wars film character Yoda is seen printed on a portable 3D printer during the Pravega 2014 science and technology festival at the Indian Institute of Science (IISc) in Bangalore on January 31, 2014. The inaugural event, aimed at celebrating science and innvation with fun, will be held annually.
Foto: AFP

Hema is de eerste grote retailer die computerontworpen sieraden, vervaardigd door een 3D-printer, toegankelijk maakt voor de doorsnee consument. Alleen Neiman Marcus, een Amerikaans warenhuis à la de Bijenkorf, biedt 3D-geprinte juwelen voor een groter publiek aan. Daarvoor ging het eind vorig jaar een samenwerking aan met het Nederlandse 3D-printing bedrijf Shapeways.

3D-geprinte sieraden van Hema zijn tot op zekere hoogte te personaliseren. Consumenten moeten kiezen uit nylon armbanden en metalen kettingen in een aantal kleuren. Aan een stukje rvs, dat in onbewerkte, matzwarte of vergulde vorm aan de armband en ketting bevestigd is, kan op de site vervolgens een eigen invulling gegeven worden. Dat vertelt Gert Jan Spriensma. Hij is mede-oprichter van Zazzy, een Nederlands bedrijfje dat 3D-geprinte sieraden aan Hema levert.

“Je kunt maximaal 8 tekens invoeren, zoals bijvoorbeeld iemands naam, en je kunt symbolen als een apestaartje, hartje, hashtag of sterretje invoeren. Resultaat is bijvoorbeeld een sieraad met het naamplaatje van iemands kind of geliefde." Omdat het dagen duurt voordat een in 3D geprint sieraad uit de machine valt, rekent Spriensma zo’n 15 à 20 dagen voordat de consument in Nederland erover kan beschikken.

Spriensma claimt dat wie elders in Nederland 3D-geprinte sieraden wil vormgeven en bestellen, daarvoor een softwareprogramma moet downloaden dat veel voorkennis van ontwerpen vereist. „Alleen de site dyo.co is een andere serieuze concurrent van ons.” Dyo.co is een jong bedrijf uit de VS, het land waar Zazzy zijn sieraden laat fabriceren. Volgens Spriensma is de VS überhaupt een van de weinige economieën waar het 3D printen van sieraden momenteel op grotere schaal kan plaatsvinden. „De machines die rvs-vormen kunnen printen, zijn minstens een miljoen dollar waard en daarvoor bestaat nog niet veel investeringsbereidheid.”

Zazzy is niet het enige 3D-printing bedrijf dat met Hema samenwerkt. Voor het aanbieden van 3D-geprinte telefoonhoesjes is het warenhuis in zee gegaan met een ander bedrijf. Woordvoerster Marry Jansen wil niet zeggen om welke leverancier het gaat. ”Het gaat in ieder geval om hoesjes voor de nieuwste iPhones en Samsung Galaxy’s.”

In de sieradenmarkt gaat naar schatting bijna 200 miljard dollar om. De 3D-printing markt vormt daar geen fractie van. Jansen laat weten dat de Hema de ambitie heeft om meer in 3D-geprinte producten te verkopen, ook in het buitenland. Internationale ambities zijn er ook bij Zazzy, dat vorig jaar onder de vleugels van groeiversneller Rockstart draaide en inmiddels twee privé-investeerders aan boord zegt te hebben.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%
Actueel
Meest gelezen