Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Klacht tegen bedrijf dat alleen Hollanders wil

08 APR 2014

waalwijk - Een Waalwijks schoonmaakbedrijf  ligt onder vuur omdat het in een personeelsadvertentie aangeeft alleen maar Nederlanders aan te nemen. Bij discriminatiemeldpunt Radar Brabant is al een klacht binnengekomen, maar de eigenaar van het bedrijf is zich van geen kwaad bewust. ,,Ik mag mijn mening toch uiten?"

Foto: Mike Muller
Foto: Budget Cleaning

'Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers', luidt de laatst zin van de advertentie voor glazenwassers, schoonmakers en schilders die Budget Cleaning Brabant onlangs plaatste in een aantal kranten. Op Facebook verduidelijkt het schoonmaakbedrijf nog maar eens: ,,Voor onze nieuwe locatie zijn altijd op zoek naar de beste werknemers van HOLLANDSE bodem!"

Eigenaar Wesley de Laat (30) vindt het zijn goed recht om alleen autochtonen aan te nemen, zo zegt hij in de Volkskrant. ,,Ik mag zelf bepalen wie voor mij werkt. Of het nou Polen zijn of Turken, Marokkanen of Bulgaren, het zijn geen Hollanders."

De Laat ligt er dan ook niet wakker van dat er een klacht is binnengekomen bij het discriminatiemeldpunt. ,,Ik nodig die mensen niet uit voor een gesprek, dus ik geef ze ook geen valse hoop." In feite doet hij ook niets verkeerd, zeggen ze bij het meldpunt. De zin in de advertentie kan gezien worden als een feitelijke mededeling. ,,De lezer kan zelf bepalen wat hij daar mee doet", legt medewerkster Mary Orgelist van het meldpunt uit. Pas als het bedrijf daadwerkelijk iemand afwijst op basis van afkomst, is sprake van discriminatie. Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam vindt evenwel dat de eigenaar moet worden aangesproken op de advertentie.

Voor een vestiging in Rotterdam is Budget Cleaning overigens wel op zoek naar allochtonen. ,,Wij willen die mensen een kans geven bij ons te werken in plaats van de criminaliteit in te gaan", zegt De Laat. In Brabant ligt dat anders, daar zitten volgens hem genoeg talentvolle autochtonen werkloos thuis.

Wat vindt u, is het acceptabel om alleen 'Hollands' personeel te willen? Vul de poll in op de homepage van MijnBedrijf!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - -0.77%
Actueel
Meest gelezen