Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Concurrent mag Lego afbeelden

15 SEP 2010

Kopenhagen - Het wereldberoemde Deense Legoblokje kan niet als merk worden beschermd. Dat heeft het Europees Hof gisteren bepaald.

Steven van Bommel (r) en Job Nijssen van de BanBao-blokjes zijn dolblij met de uitspraak.
Steven van Bommel (r) en Job Nijssen van de BanBao-blokjes zijn dolblij met de uitspraak.
Foto: John Claessens

Daarmee mogen Lego-concurrenten afbeeldingen van het zo typerende bouwsteentje plaatsen op verpakkingen, websites en bij andere vormen van marketing inzetten.

Volgens het Hof is de vormgeving van het blokje, met de ronde noppen aan de bovenkant en de holletjes aan de onderzijde, noodzakelijk om het bouwen mogelijk te maken. Daarmee is de vorm van het blokje niet per definitie aan Lego verbonden.

Blokjesbouwers als BanBao, Best-Lock en Mega blocks zijn blij met de uitspraak. "Voor ons is dit baanbrekend. We zijn nu pas in dertig speciaalzaken te koop omdat de grote ketens toch afwachtend waren, maar dat gaat nu eindelijk veranderen", zegt Job Nijssen van BanBao uit Venlo. "Was de uitspraak anders uitgevallen, hadden we geen steentjes meer kunnen maken." Volgens Nijssen gaat het echter niet om Lego-kopieën. "Wij hebben bijvoorbeeld veel voor meisjes en een speciale legerserie." De concurrerende blokjes zijn zo'n dertig procent goedkoper dan de Deense steentjes.

De uitspraak draait uitsluitend om de marketing van het blokje. Het patent van het Legoblokje liep al in 1978 af: sindsdien staat het concurrenten vrij om Legoblokjes na te maken. Volgens Nijssen echter weerhield Lego dit er niet van om de blokjes van concurrenten via het merkenrecht uit de winkels te weren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium