Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Tot opluchting van Van Raai eiergroothandel in Woudenberg – waar de eieren zich in rap tempo opstapelden – mogen de eieren de deur weer uit. Het landelijk vervoersverbod is opgeheven.
Tot opluchting van Van Raai eiergroothandel in Woudenberg – waar de eieren zich in rap tempo opstapelden – mogen de eieren de deur weer uit. Het landelijk vervoersverbod is opgeheven.

Vervoersverbod pluimvee meteen opgeheven

Vogelgriep niet verspreid

19 NOV 2014 Chris Ververs

UTRECHT - Het landelijk vervoersverbod voor pluimvee en eieren is gisteravond per direct opgeheven. De vogelgriep blijkt zich niet te hebben verspreid.

Dat maakte staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) gisteren bekend. Veertien bedrijven in de omgeving van de getroffen kippenfarm in Hekendorp bleken niet besmet met vogelgriep.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er sinds het vervoersverbod zondagochtend inging, van uitgegaan dat bedrijven in de pluimveesector zich vrijwillig aan het verbod zouden houden. Om die reden werd er niet massaal geïnspecteerd bij bedrijven in de pluimveesector.

„Er waren wel teams op pad om te controleren of er transporten met kippen plaatsvonden, maar we zijn ervan uitgegaan dat de sector zelf het belang inziet”, aldus Tjitte Mastenbroek van de NVWA.

De NVWA en de politie schreven maandag twee bekeuringen uit. In beide gevallen ging het om vrachtwagens geladen met slachtafval van kippen. Tegen de vervoerders werd proces-verbaal opgemaakt. De lading is naar de destructor gebracht.

Transport van eieren en vlees van gevogelte vanaf erkende distributiecentra naar de detailhandel was overigens wel toegestaan, omdat dit vervoer geen risico vormde.

De laatste kippen op de besmette boerderij in Hekendorp zijn gisteren geruimd. Het bedrijf blijft nog zeker dertig dagen gesloten. Over twee weken volgt een inspectie. Als het virus dan weg is, volgt na twee weken nog een controle. Als ook die negatief is, mag kippenhouder Piet Wiltenburg zijn bedrijf weer opstarten.

Het vervoersverbod voor pluimvee blijft rond Hekendorp nog wel tot zeker half december van kracht. Wel is de noodverordening rond het dorp opgeheven, zodat iedereen er weer vrij in en uit mag reizen.

In het hele land blijft verder wel voor zeker dertig dagen de ophokplicht van kracht om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen