Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Blokker wil Tuincentrum Overvecht verkopen
Foto: ANP

Blokker is retailgigant

09 FEB 2015

V&D is toonaangevend in de grotere binnensteden, maar het ook met tegenslagen kampende Blokker-concern  is een retailgigant met 3000 winkels en 25.000 medewerkers. Een profiel.

De winkelketen Blokker kent iedereen, maar achter het concern schuilen een twintigtal bekende formules waar Nederlanders dag in dag uit winkelen. Het bedrijf heeft ook honderden winkels in het buitenland en is in een tiental Europese landen actief.

 

 

Foto: blokker

 

Uit het meest recente jaarverslag over 2013 blijkt echter wel duidelijk dat de groei bij het concern verdwenen is. Waar de omzet in 2008 voor het uitbreken van de crisis een piek van circa 2,7 miljard bereikte zijn de jaarlijkse verkopen sindsdien met zo'n 200 miljoen gedaald.

 

Foto: ERALD VAN DER AA

 

In de winstcijfers is dat nog duidelijker te zien. Waar tot 2010 jaarlijks resultaten boven 150 miljoen euro werden gerealiseerd was hiervan in 2012 en 2013 nog maar zo´n 60 miljoen over.

 

 

Speelgoed

Naast de ruim 800 Blokker-vestigingen behoren ook de Casa-winkels (niet in Nederland), Xenos, Marskramer en Big Bazar tot het concern, dat in het huishoudelijke segment totaal ruim tweeduizend winkels telt. Blokker ziet de omzetten in deze winkels al enige tijd dalen door achterblijvende consumentenbestedingen en probeert aan te haken bij de opmars van online-shoppen.

 

Foto: Dijkstra BV

 

Ook de speelgoedwinkels van Blokker zijn een begrip bij het winkelend publiek. Intertoys is met ruim 300 filialen de grootste, maar ook Bart Smit en Maxi Toys kent bijna iedereen. Van de totaal circa 750 winkels is eenvijfde franchise. Blokker heeft hier onder meer last van de steeds fellere concurrentie online en de nog steeds de hand op de knip houdende consument die bespaart op luxe en cadeaus.

 

Binnenpret op de kerstmarkt van tuincentrum Osdorp in Amsterdam: jonge bezoekers wanen zich er even treinmachinist.
Binnenpret op de kerstmarkt van tuincentrum Osdorp in Amsterdam: jonge bezoekers wanen zich er even treinmachinist.

Huizenmarkt

En dan is er ook nog de sector wonen en tuin, met circa tweehonderd winkels. Leen Bakker is hier veruit de grootste formule, maar ook de tuincentra van Overvecht behoren tot het Blokker-concern. Ook hier heeft Blokker problemen de omzetten en resultaten op peil te houden als gevolg van de stagenerende huizenmarkt. Verhuizingen, met investeringen in huis en tuin zijn immers goed voor de ketens.

 

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.6 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%
Actueel
Meest gelezen