Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bijna waren er geen bitterballen in Sotsji

'Russische' bitterbal bij Olympische Spelen

04 FEB 2014 Richard van de Crommert

OOSTZAAN - Een Olympische plak winnen en dan geen bitterballen erbij. Dat is haast niet voor te stellen. Bijna was het krokettenbakker Van Dobben niet gelukt om tijdens de Olympische Spelen bitterballen te serveren om de Nederlandse medailleoogst te vieren.

Meester Croquettenmaker Piet Brink van Van Dobben.
Meester Croquettenmaker Piet Brink van Van Dobben.
Foto: Royaan

Importeren van de Nederlandse snacks is echter moeilijk en ingewikkeld. De Russische eisen ten aanzien van bederfelijke waar zijn uiterst streng. "Buiten de EU wordt het allemaal zo moeilijk", zegt Meester Croquettenmaker Piet Brink. "Er zit rundvlees, boter en bloem in een kroket. Dat wordt allemaal zo moeilijk."

De Amsterdamse krokettenmaker zou een heel circus van regels moeten doorgaan. En het duurt veel te lang voor dat alle vergunningen bij elkaar zijn gebracht.

"Het is een veel te grote papierwinkel", zegt Brink. "Maar het gaat lukken. In plaats van kant en klare bitterballen, ga ik nu proberen om met Russische ingrediënten een Hollandse bal te maken."

Brink, die pas volgende week woensdag aankomt, in Sotsji, gaat tien dagen lang, elke dag, 1.000 bitterballen maken om Nederlandse supporters het naar de zin te maken. "We gaan ter plekke vlees snijden, bouillon trekken en een kruidenmelange in elkaar zetten. Bloem en boter hebben we al. Ja, er zal verschil in de smaak zitten, maar het karakter van een Van Dobbenkroket zal overeind blijven."

Hij moet de klus klaren met slechts een assistent. "Het betekent lange dagen maken. Dus als iemand zich geroepen voelt om even te helpen, dan is-ie welkom."

Het is een gemiste kans dat Brink niet aanstaande zaterdag in Sotsji is. "Op de eerste dag kunnen we al goud winnen, toch? En misschien hebben we al drie gouden plakken als ik op woensdag aankom. Ja, natuurlijk is dat jammer. Ik had er nu al moeten zitten. Maar helaas kregen we het niet eerder voor elkaar."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.22
+ / - -0.08%
Actueel
Meest gelezen