Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Door
Zzp'er
Sinds 2000 is Jerry Helmers (1968) ondernemer bij de Crown Media Group in Badhoevedorp.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

De zzp’er is een werknemer

13 DEC 2016

De belangrijkste conclusie van 2016 is verrassend: de zzp’er is een werknemer.

Niet, dat de zzp’ers zelf het daarmee eens zijn maar als je kijkt naar de Dag van de Ondernemer, die vrijdag 18 november voor de eerste keer werd georganiseerd, dan is die conclusie onwrikbaar. Politici en belangenbehartigers brachten massaal bezoeken aan ondernemers. Mét personeel, wel te verstaan.

Zelfs Tweede Kamerleden die altijd hoog opgeven van de economische slagkracht van zzp’ers, schitterden door alleen ondernemers mét personeel te bezoeken en met hen van gedachten te wisselen. Ook ons aller Mark Rutte, voor wie de zzp’er bijna heilig is, deed op 18 november actief mee aan het uit België overgewaaide fenomeen.. Maar ook voor hem gold: alleen op bezoek bij ondernemers mét personeel.

Moord en brand

Als ik alle timelines en hashtags volg, dan lijkt het er echter op dat de zzp’ers het helemaal niet kon schelen dat ze die dag buitenspel zijn gezet. Bizar. Want op vele andere momenten gilt zzp’end Nederland juist moord en brand dat ze niet serieus wordt genomen. En dat ze door wet- en regelgeving als veredelde werknemer wordt betutteld. Waarom was het op 18 november dan zo doodstil? Geen zzp’er die zich gepasseerd voelde? Geen zzp’er die zichzelf ondernemer voelde? Geen zzp’er die vond dat hij ook een bezoek van een politicus verdiende? Geen zzp’er die een signaal wilde afgeven?

Nee, ik heb ze niet gezien.

Ook in mijn gemeente werd de Dag van de Ondernemer gevierd waarbij de wethouder EZ drie bezoeken aflegde aan ondernemers… mét personeel. Op social media heb ik hem daar op aangesproken. Het resultaat? Een sympathieke en sportieve wethouder die volop erkende dat zzp’ers ook ondernemers zijn. Hij ging onmiddellijk op mijn uitnodiging in om in een later stadium nóg een keer de Dag van de Ondernemer te vieren. Met mij. Afgelopen vrijdag heb ik met hem smakelijk geluncht en toonde hij alle belangstelling voor het verhaal van een ondernemende zzp’er. En, wat de rol van de zzp’er in het lokale economisch beleid zou kunnen zijn, daarmee dus tóch een signaal afgevend dat de zzp’er serieus moet worden genomen. Als ondernemer.

Symbolische waarde

Hoewel de lunch een symbolische waarde had, heb ik uiteraard ook inhoudelijk mijn zegje gedaan. Zo vind ik dat de portefeuilles arbeidsmarkt, economie en ondernemerschap bij één wethouder horen en niet over meerdere bestuurders verdeeld moeten worden. Dat draagt namelijk niet bij aan de slagkracht die op deze thema’s zo hard nodig is. Ja, ook binnen de eigen gemeentegrenzen. Je ziet deze wrange verdeling in ontzettend veel gemeenten. Echt niet handig.

Daarnaast pleit ik ervoor dat elke gemeente veel transparanter kan zijn in de opdrachten die er mogelijkerwijze zijn voor zzp’ers en andere kleine ondernemers. Niet omdat we anderen willen buitensluiten (immers, de beste moet altijd de opdracht gegund worden), maar omdat we lokale economische slagkracht alleen maar versterken door lokale betrokkenheid te ontwikkelen. En omgekeerd. Zet die opdrachten gewoon en public op een website. Zo simpel is het.

Onheilspellende stilte

Maar goed; blijkbaar heeft zzp’end Nederland daar geen behoefte aan, getuige het onheilspellende ‘Het is wel oké’ over de invulling van deze 18e november. Of gaan we het op 17 november 2017, tijdens de volgende Dag van de Ondernemer anders doen? Lijkt me wel. De zzp’er is namelijk een ondernemer en als er een landelijke dag voor ondernemers is, dan hoor je erbij. Punt.

We moeten dit dan ook onverminderd duidelijk blijven maken aan de (huidige en volgende) premier, aan (huidige en volgende) Kamerleden, aan lokale politici en bestuurders en aan de belangenbehartigers.

En, niet in de laatste plaats, vooral ook aan onszelf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.32
+ / - -0.84%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium