Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Door
visiting professor
Alex Klein is freelance professor voor Europese en Amerikaanse universiteiten, waar hij les geeft in marketing, financiën en strategie.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Groei of recessie? (3 uit 13)

01 FEB 2013

Wat is een recessie precies? En hoeveel groei is goed genoeg? Hoe staat Nederland er op dit moment voor en wat zijn de ontwikkelingen? Vragen die iedereen bezighouden…

Wat speelt er?

De Nederlandse economie bestaat (zeer basaal) uit twee onderdelen: de interne consumptie en de export naar alle buitenlanden. De Nederlandse consumptie staat zwaar onder druk, omdat het vertrouwen van de consument (en dientengevolge: de producent) op een historisch laagtepunt staat. De export naar het buitenland, waarbij onze oosterburen zeer belangrijk zijn, staat ook onder druk, omdat – niet geheel onverwachts – ook de Duitse consumenten en producenten afwachten.

Cijfers van het CPB laten zien dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2012 gekrompen is met 0,9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012 en met 1,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2011. En de vooruitzichten zijn niet heel positief.

Wat is het gevolg?

Als de Nederlandse economie op slot zit, dan blijven bedrijven voorzichtig met investeringen in machines, voorraden en personeel. En als Nederland in een ‘driedubbele dip’ duikt (drie recessies kort achter elkaar, waarbij een recessie twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp is), dan zullen bedrijven personeel moeten ontslaan en in het ergste geval faillissement moeten aanvragen.

Als de Nederlandse consument hoort dat de groei tegenvalt, als die hoort dat het aantal vacatures nog nooit zo laag was, als blijkt dat de kans bestaat dat zijn baan op tocht staat, dan zal zijn vertrouwen nog lager worden, waardoor er nog minder gespendeerd wordt, waardoor bedrijven opnieuw minder zullen investeren. Een volgende ‘pas op de plaats’.

Is het binnenkort voorbij?

Vaak wordt met een beschuldigende vinger richting de media gewezen; zij zijn degene die meer positief nieuws zouden moeten brengen. Misschien waar, maar als er alleen maar leuk, vriendelijk en grappig non-nieuws op radio en televisie wordt gebracht, als de kranten vol zouden staan met bloemetjes, bijtjes en lammetjes in de wei, dan nog zouden bedrijven niet meer investeren.

Heel realistisch moeten we daarom kijken naar de internationale groeipercentages, die voorlopig nog erg laag zijn. Een grote krimp in Spanje en Griekenland, een minimale groei in Duitsland, een kleine krimp in de Verenigde Staten. Voorlopig zal onze economie niet groeien met percentages van 4 of 5 procent. En een groei van een half procent of één-en-een-beetje procent is niet toereikend om uit de problemen te geraken.

Wat kun je (zelf) doen?

Meer dan ooit is het belangrijk te beseffen dat uw werkgever écht op de kosten moet letten en dat ook uw arbeidsproductiviteit van essentieel belang is. Actief bezig zijn met uw eigen functioneren (hogere kwaliteit, hogere effectiviteit en efficiëntie, en lagere kosten) is een 'must' voor uw eigen hachje. Anderzijds is het juist nu een grote sport om te zien waar de groei wél ontspruit en om daar aan te haken. Of om juist nu met ideeën te komen die als bron van groei kunnen dienen.

Dus vraag niet wat de groei van de economie voor u kan doen, maar vraag liever wat u voor die groei kunt doen!

 

Dertien voor 2013

Alex Klein schrijft een serie van 13 columns over de huidige economische situatie: crisistijd. Hij legt uit wat er aan de hand is en wat u daarmee kunt. Vind hier de overige bijdrages in zijn serie van 13.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium