Door
expert samenwerking
Alfred Griffioen is specialist op het gebied van strategische samenwerking en allianties. Hij is auteur van de boeken ‘Het Senseo-effect’ en ‘De Strategieversnelling’.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
wo 19 dec 2012, 13:43

Richt je eigen energieproductie-coöperatie op!

In steeds meer steden en dorpen komen initiatieven om zelf groene energie te gaan opwekken. Een prima plan, waarmee vaak zowel het milieu als de eigen financiën gebaat zijn.

Het is duurzaam en een aanzet voor een regionale economie. Zonnepanelen zijn vaak de snelste en eenvoudigste vorm om dit te doen. Maar niet iedereen heeft een dak dat geschikt is voor zonne-energie en de investeringen kunnen voor sommige mensen best hoog zijn. En wat als je wilt verhuizen terwijl de panelen nog niet zijn afgeschreven? Samen investeren in een energie productie coöperatie is dan de uitkomst.

Niet alles gaat om geld, maar om voldoende mensen mee te krijgen moet het voor iedereen financieel wel aantrekkelijk zijn. De degenen die geld investeren moeten daarvoor een passende beloning krijgen. Meer dan op een spaarrekening, maar minder dan bij een obligatie in een wankel bedrijf. Degenen die de stroom afnemen moeten gebruik kunnen maken van een tarief dat gelijk of lager is dan andere groene stroom. En wellicht moeten degenen die alles bij elkaar organiseren ook nog een kleine beloning krijgen.

In een coöperatie beslis je samen en bundel je je belangen. Als je niet meer mee wilt doen, dan zeg je gewoon je lidmaatschap op. Je hebt geen aandeel, dus je mag dan niet iets uit de coöperatie meenemen. Daarom moet je de financiering regelen in de vorm van leningen. Die blijven wel bestaan als iemand opzegt. 

Samen investeren in zonnepanelen kan schaalvoordelen opleveren, bijvoorbeeld met betrekking tot de inkoop, installatie en de kosten van de omvormer. Als de coöperatie winst maakt, kan deze teruggegeven worden aan de leden. Bijvoorbeeld naar rato van ieders energieverbruik. Zo maak je samenwerken aantrekkelijk. Dit verwerk je in het businessmodel.

Als je zelf je stroom opwekt in of bij je eigen huis, dan mag je 'salderen'. De stroom die je geproduceerd hebt mag je aftrekken van je verbruik. Daardoor betaal je minder energie, maar ook minder energiebelasting en vergoeding aan de netbeheerder. Als jouw energie elders wordt opgewekt, bijvoorbeeld op het dak van een boer of een school, dan kun je 'terugleveren'. Je krijg dan de prijs van de energie terug, maar betaal je wel over je gehele eigen verbruik energiebelasting en de vergoeding voor het netwerk. Dat is een ongelijkheid die mogelijk door nieuwe wetgeving gaat veranderen. Dan wordt samen investeren nog gunstiger.


2.3 °C
NNO4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 391.86
+ / - +2.42%
Actueel
Meest gelezen

Werken met big data is belangrijk, ook voor mijn bedrijf


Verstuur