Door
Voorzitter PZO en SER-lid
Esther Raats-Coster is voorzitter van Platform Zelfstandige Ondernemers en SER-lid namens alle zzp'ers.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
wo 27 feb 2013, 11:01

Provisie in een nieuw jasje 2.0

In een eerdere column heb ik u een kijkje laten nemen in het provisieverbod dat sinds 1 januari 2013 van kracht is. Door de ingewikkelde materie en de vele vragen die bij PZO zijn binnengekomen, is een deel twee op zijn plaats. Dus tijd voor een ‘heads up’.

De nieuwe regeling verhindert, zoals u inmiddels zult weten, aanbieders van complexe impactvolle financiële producten, waaronder AOV verzekeringen, provisie te heffen. Vanaf 1 januari 2013 staat een inzichtelijke factuur voor advies, maatwerk, transparantie alom en een onderhandelbare adviesprijs centraal. Aspecten waarbij de kwaliteit van de tussenpersoon steeds zichtbaarder wordt.

De reputatie van de tussenpersoon wordt daarbij in een meer positief daglicht gebracht. Zeker nu er plannen liggen om assurantieadviseurs vanaf 2014 een diplomaplicht op te leggen. U krijgt dan te maken met een gediplomeerde adviseur. Volgens opgave van de CEO van een verzekeraar die ik laatst sprak, zijn er circa 10.000 tussenpersonen. Informeel vertelde men dat de verwachting is dat er 50% van dit aantal overblijft. Het kaf zal van het koren gescheiden worden.

Als zzp’er krijgt u, net als alle Nederlanders, te maken met de nieuwe regeling wanneer u bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering, bankspaarproduct of hypotheek afsluit. Voor het advies moet u betalen. Dit advies zal 500 tot 1400 euro bedragen, afhankelijk van de aanbieder en de complexiteit van het product. De advieskosten zijn niet meer fiscaal aftrekbaar. Wel kunt u met de tussenpersoon afspreken de advieskosten gespreid te betalen tot een periode van 24 maanden.

Of dit in de praktijk rentevrij of zonder opslag verloopt, is mij onduidelijk. Ook hier zal naar mijn idee een rondje onderhandelen nodig zijn. Als u geen zin heeft in advieskosten en zelf voldoende kennis in huis heeft van het product dat u zoekt, biedt internet een oplossing. Namelijk “execution only”. U maakt een kennistestje en als u slaagt, kunt u een product adviesloos aanschaffen. Eerlijk gezegd denk ik dat dit voor weinigen is weggelegd. Een dergelijk product koopt u niet dagelijks. Vind uw weg maar eens door het woud aan

informatie. Verder is het zo dat diverse tussenpersonen mij aangesproken hebben sinds mijn vorige column. Zij merken dagelijks hoe belangrijk het is een integer en zorgvuldig advies aan hun klanten te geven. Juist deze groep adviseurs wil ik door deze column een hart onder de riem steken. Sparringpartner voor zzp’ers zijn van onschatbare waarde.

Tegelijkertijd is het toch wel heel erg ruig dat een provisieverbod nodig is om de integriteit en het zelfregulerende vermogen van de tussenpersonen duidelijk te maken. Hebben de slecht functionerende tussenpersonen de markt verpest waardoor wetgeving nodig is? Of zijn de goedbedoelende integere tussenpersonen zo bescheiden dat zij niet in staat zijn geweest hun kwaliteit zichtbaar te maken?

Zolang verzekeraars het hebben over het feit dat het kaf van het koren gescheiden wordt, is er iets structureel mis. De goedbedoelende tussenpersoon wil op basis van vertrouwen zaken doen. Ik adviseer u uw logische verstand te gebruiken en positief kritische vragen te stellen. Hierdoor kiest u als zzp’er de tussenpersoon die bij u past. Bij de persoon die onduidelijk of draaiende antwoorden geeft op uw vragen, adviseer ik u achter uw oren te krabben en een gesprek met een ander aan te gaan.

Op het onverhoopte moment dat u een aanspraak moet doen via de tussenpersoon op een calamiteit waar u voor verzekerd bent, helpt de juiste tussenpersoon uw claim gehonoreerd te krijgen. Vertrouwen vanaf het eerste contact is dan essentieel. Succes met het maken van de juiste keuze!


Actueel
Meest gelezen

Werken met big data is belangrijk, ook voor mijn bedrijf


Verstuur