Door
Directeur van Ficsus.nl
Mr. drs. Jeroen Hanekamp (1984) is oprichter van Ficsus.nl.
 
 
Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
vr 23 jul 2010, 11:47

Eenmans-bv is geen zzp’er

‘Ik ben zzp’er in mijn eigen bv’, kreeg ik te horen van een cliënt. Deze uitspraak staat niet op zichzelf. Veel ondernemers die een eenmans-bv hebben noemen zich ‘zelfstandige zonder personeel’. Dit is niet juist en kan leiden tot fiscale problemen.

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon, waarvan het vermogen is verdeeld in aandelen. Bij een eenmans-bv zijn alle aandelen in één hand; dus worden door één mens of rechtspersoon gehouden. Zzp’ers, freelancers of eenmanszaken hebben geen aandelenkapitaal. Deze bedrijfsvormen hebben geen rechtspersoonlijkheid. Er wordt daar juridisch gezien zelfs geen onderscheid gemaakt tussen het ondernemingsvermogen en het privévermogen.

Als rechtspersoon dient een bv over de winst vennootschapsbelasting te betalen. Tot een bedrag van 200.000 euro aan winst is dit 20%. Boven dit bedrag moet er over de winst 25,5% aan belasting worden betaald. Als 100%-aandeelhouder in een bv bent u in dienst van (uw eigen) bv. U krijgt dus van uw bv loon uitgekeerd. Over dat loon betaalt u uiteindelijk weer inkomstenbelasting.

Een zzp’er, freelancer of eenmanszaak betaalt geen vennootschapsbelasting. Omdat deze bedrijfsvormen geen rechtspersoon zijn, worden ze ook niet apart belast. Deze ondernemers dienen alleen inkomstenbelasting te betalen. Inkomstenbelasting wordt geheven op basis van het schijvenstelsel. Binnen de laagste schijf betaalt u 33,45% aan belasting, binnen de hoogste schijf betaalt u 52% aan belasting. IB-ondernemers, zoals deze ondernemers genoemd worden, kunnen de belastingdruk flink verlagen door gebruik te maken van specifieke aftrekposten, voordeelregelingen en winstvrijstellingen. Daarnaast hebben IB-ondernemers geen accountantsverklaring nodig. Bij de jaarrekening van een (eenmans-)bv is deze verklaring wel verplicht.

IB-ondernemers kunnen de belastingaangifte inkomstenbelasting prima zelf doen. Het is makkelijker dan u wellicht denkt. Om te weten welke aftrekposten, voordeelregelingen en vrijstellingen voor u relevant zijn – en hoe u deze moet toepassen – kunt u op MijnBedrijf.nl eenvoudig een fiscaal rekenprogramma doorlopen.


10.5 °C
Z5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 413.94
+ / - -0.96%
Actueel
Meest gelezen

Werken met big data is belangrijk, ook voor mijn bedrijf


Verstuur