Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Door
Duurzame ondernemer
Ruud Koornstra is duurzaam ondernemer. Hij verdiende zijn geld met groene stroom en is nu actief in de led-lampen.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Omdenken

25 FEB 2013

In mijn niet aflatende zoektocht naar middelen om de transitie naar een duurzame wereld te versnellen, word ik de laatste tijd steeds enthousiaster van mensen die het ’gewoon anders’ doen. Een eigenwijze dwarsdenker die ons met een positief enthousiasme met de neus op de feiten drukt en een realistisch alternatief vindt.

Als je een beetje oplet, is er een groeiend aantal nieuwe denkers. Zo prikkelt mij als woordblinde columnist een wetenschappelijk boek met de titel De gave van dyslexie enorm. Maar ook het nieuwste boek van onze nationale OmDenker Berthold Gunster Lastige kinderen, Heb jij even geluk had als gesjeesd pedagoog meteen mijn aandacht. Zijn trainingsmethode helpt op praktische en onderhoudende wijze bedrijven en mensen de overgang van een ’ja-maar’ naar een ’ja-en’cultuur te maken.

In dit boek stelt hij dat er in deze moderne wereld nog maar drie gebieden zijn waar dwang en macht als vanzelfsprekend worden gezien: de gevangenis, het onderwijs en de opvoeding. Wie zijn kind manieren probeert bij te brengen, is zijn kind aan het dresseren als een huisdier. Hij pleit ervoor dat ouders stoppen met opvoeden, want dat is kijken naar wat er niet is en wel zou moeten zijn.

Volgens Berthold zijn de lastigste kinderen vaak de meest bijzondere. Zijn methode werkt ook in de grotemensenwereld. Toen wildplakkers van affiches voor allerlei voorstellingen na jaren overleg gewoon met hun activiteiten doorgingen, besloot een burgemeester dit niet te handhaven, maar over de posters heen teksten als ’uitverkocht’ of ’helaas afgelast’ te plakken. Het wildplakken was snel geschiedenis.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.69
+ / - +0.17%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium