Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bewuster eten

25 FEB 2013 Isabel Michelotti

GEEN - Wat weet je over het eten op je bord? Hoe kun je verantwoorde keuzes maken die voor minder milieubelasting zorgen? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, volgens Aart Jan van Dijk. Vanuit zijn bedrijf Maikan organiseert hij duurzame diners.

Aart Jan van Dijk in De Kweektuin: „Af en toe een lekker alternatief voor vlees op je bord.”
Aart Jan van Dijk in De Kweektuin: „Af en toe een lekker alternatief voor vlees op je bord.”
Foto: RENE BOUWMAN

’Ik kwam op dit idee terwijl ik in Indonesië aan het duiken was”, vertelt Van Dijk. „Duikers vertelden me met tranen in hun ogen dat de zee in tien jaar tijd zo achteruit was gegaan door onverantwoord beleid. Ik dacht: ik kan de schuld bij anderen leggen, maar wat weet ik zelf van het eten dat op mijn bord ligt?”

Met Maikan – een samenvoeging van het Indonesische makan (eten) en ikan (vis) – wil hij het consumenten makkelijker maken om verantwoorde keuzes te maken. „Samen met een kok organiseer ik duurzame diners in De Kweektuin, een biologische kas in Mijdrecht. En binnenkort ook in Amsterdam. Tussen de gangen door houd ik een duurzaamheidquiz en vertel ik over labels, keurmerken en apps die je helpen om bewust te kiezen. De reacties zijn positief omdat het relatief heel makkelijk is om zelf iets te doen. Bijvoorbeeld met een seizoenskalender voor groente en fruit en tips om duurzame vis te kiezen.”

Van Dijk is ervan overtuigd dat iedereen met paar simpele stappen een steentje kan bijdragen. „Ik spring niet op de barricades, maar breng een realistisch en genuanceerd verhaal. Biologisch eten heeft voordelen, maar er zijn ook keerzijdes. Je hoeft niet meteen drastisch nooit meer vlees te eten. Maar af en toe een lekker alternatief op je bord en kiezen voor merken waar je achter staat, heeft effect.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%

Meest gelezen op DFT.nl

Meest gelezen op DFT Geld

Meer Premium