Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ERALD VAN DER AA

VAR definitief afgeschaft

02 FEB 2016

De zogenoemde Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers verdwijnt. De Eerste Kamer stemde dinsdag voor afschaffing per 1 mei, met een overgangsfase van 1 jaar. De Tweede Kamer ging eerder akkoord.

Zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) kunnen met een VAR bij een opdrachtgever aantonen dat die een zelfstandige inhuurt, dus dat het bedrijf geen loonheffing en premies hoeft te betalen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wilde al langere tijd af van de VAR, maar hij stuitte op verzet in de Senaat. Daarop deed hij een reeks toezeggingen.

De VAR wordt volgens de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp'ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp'er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn ('schijnzelfstandig'). Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp'er.

Stichting ZZP Nederland laat weten dat staatssecretaris Wiebes nu snel een einde moet maken aan de onduidelijkheid bij veel zzp'ers over de nieuwe wet. "Als ik hoor dat zelfstandigen het wetsvoorstel vooral ervaren als een bedreiging en niet als een oplossing, dan doet de staatssecretaris iets niet goed", zegt voorzitter Maarten Post. "Wij willen vooral eenvoud en transparantie, het kan niet zo zijn dat straks alle zzp'ers last hebben van een maatregel om schijnzelfstandigheid te voorkomen, terwijl in feite maar een klein deel daar mee te maken heeft." ZZP Nederland zegt zelf ook zzp'ers en opdrachtgevers voor te gaan lichten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 518.59
+ / - -0.98%
Actueel
Meest gelezen