Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AS Media

Vraag & antwoord

Vraag & Antwoord: Schade verhalen

14 FEB 2017

Een medewerkster is gewond geraakt toen ze werd aangereden door de bestuurder van een bestelbusje dat aan de verkeerde kant van de weg was geraakt. Ze kan een jaar niet werken. Vreselijk voor haar, maar ook voor ons. Wij moeten haar loon immers doorbetalen. Kunnen wij de schade verhalen?

Ja, in dit soort gevallen meestal wel. Als een werknemer lichamelijk of geestelijk letsel oploopt als gevolg van een gebeurtenis waarvoor een derde aansprakelijk is, hij als gevolg van die gebeurtenis arbeidsongeschikt is en de werkgever verplicht is tot loondoorbetaling tijdens ziekte, dan kan de werkgever een deel van zijn schade verhalen op de verantwoordelijke derde. In dit geval de bestuurder van het busje. Als de bestuurder als werknemer aan het werk was, kan zijn werkgever ook aansprakelijk worden gesteld.

Niet alle schade kan bij de verantwoordelijke derde en/of zijn werkgever worden verhaald. Het netto aan de werknemer doorbetaalde loon tijdens ziekte, redelijke re-integratie- en advocaatkosten vaak wel. Andere schadeposten, zoals de kosten van vervanging van de werknemer of bedrijfsschade, meestal niet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium
PREMIUM
PREMIUM