Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: FRED PRUIM

Vraag & antwoord

Vakantiedagen

07 MRT 2017

Een van onze medewerkers heeft tien vakantiedagen meegenomen naar dit jaar. Hij wil die dagen laten uitbetalen. Mogen we dat doen?

Bij vragen over vakantiedagen is het goed om onderscheid te maken tussen wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen. De regels voor beide soorten zijn anders. Wettelijke vakantiedagen moet een werkgever verplicht aan zijn werknemers toekennen; vier werkweken per jaar. De regels zijn streng; ze mogen tijdens het dienstverband niet worden uitbetaald en moeten in principe binnen anderhalf jaar worden opgenomen anders vervallen ze.

Bovenwettelijke vakantiedagen zijn extra dagen. De regels zijn minder streng; ze verjaren pas na vijf jaar en mogen tijdens het dienstverband wel worden uitbetaald.

Bij een verzoek om uitbetaling van vakantiedagen moet de werkgever uitzoeken welk deel van het vakantiesaldo wettelijke- en welk deel bovenwettelijke is. Als een fulltime werknemer veertien van zijn 24 dagen heeft opgenomen, heeft hij nog zes wettelijke dagen over die hij voor 1 juli moet opnemen. De vier bovenwettelijke dagen mogen uitbetaald worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium
PREMIUM
PREMIUM