Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP XTRA

Vraag & antwoord

Twee jaar ziek

04 APR 2017

Een medewerker is in mei 2015 arbeidsongeschikt geraakt door een skiongeluk. We hebben een re-integratie traject doorlopen en betalen hem al bijna twee jaar ziekengeld. Binnenkort krijgt hij een WIA-uitkering. Hij wil dat wij het dienstverband beëindigen en hem de transitievergoeding betalen. Hij is 18 jaar in dienst, dat gaat ons veel geld kosten. Moeten wij aan zijn verzoek voldoen?

Nee, de werkgever is niet verplicht om een dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen. Hij mag het - hoewel sommigen, zoals minister Asscher, dat niet chique vinden - ook (slapend) in stand houden. Daar kleven wel risico’s aan; als de werknemer weer kan werken, moet de werkgever hem aan de slag laten gaan. Bovendien loopt het dienstverband door en daarmee loopt de transitievergoeding op.

Een werkgever die kiest voor beëindiging van het dienstverband en betaling van de transitievergoeding, moet dat goed schriftelijk vastleggen. Er ligt namelijk een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat werkgevers in dit soort situaties met terugwerkende kracht aanspraak kan geven op vergoeding van de transitievergoeding uit het Algemeen werkloosheidsfonds.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium
PREMIUM
PREMIUM