Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Twitter/Richard Stekelenburg

Vraag & antwoord

Welke feestdag is een vrije dag?

11 APR 2017 Edith van Schie

Voorheen waren onze medewerkers op dagen als Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag, Goede Vrijdag, Hemelvaart en Koningsdag vrij. We zijn steeds internationaler gaan werken, waardoor we op dit soort dagen niet meer gesloten kunnen zijn. Als we de vrije tijd compenseren met extra vakantiedagen, kunnen we onze medewerkers dan verplichten om op deze feestdagen te werken? En moeten we ze dan extra loon of een toeslag betalen?

In de meeste gevallen mogen werkgevers van hun werknemers verlangen om op feestdagen te werken. In branches waarin werken op feestdagen heel gebruikelijk is, zoals in de horeca en in de zorg, kunnen werknemers sowieso niet weigeren. Maar ook als de bedrijfsomstandigheden er om vragen, kunnen werknemers meestal niet weigeren, tenzij ze daar een héél goede reden voor hebben. De wijziging moet wel worden aangekondigd en zijn overlegd met de (eventuele) OR.

In de wet staat niet dat werknemers recht hebben op extra loon voor werken op (zon- of) feestdagen. Soms volgt dat recht wel uit een cao, arbeidsvoorwaardenreglement of individuele arbeidsovereenkomst.

Edith van Schie is arbeidsrechtjurist

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.4 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium
PREMIUM
PREMIUM