Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VRAAG & ANTWOORD

Net in dienst al recht op vakantiedagen?

08 AUG 2017 Edith van Schie, arbeidsrechtjurist XpertHR

Een maand geleden is een nieuwe fulltimer bij ons komen werken. Nu heeft hij verzocht om volgende maand drie weken vakantie op te nemen. Onze medewerkers krijgen vijf weken vakantie op jaarbasis. Hoe zit dat met de opbouw van vakantiedagen? Kan hij nu al drie weken vakantie opnemen?

Vakantiedagen worden – althans formeel gezien – niet aan het begin van een dienstverband of (kalender)jaar aan medewerkers toegekend, maar worden per gewerkt uur opgebouwd. Als werknemers jaarlijks vijf vakantieweken krijgen, dan bouwen fulltimers dus maandelijks iets meer dan twee vakantiedagen op. Nu deze medewerker na 2 maanden werken dus pas vier vakantiedagen en een beetje heeft opgebouwd, mag de werkgever de vakantieaanvraag voor het meerdere (in dit geval ruim twee weken) weigeren.

Veel werkgevers kiezen er in dit soort situaties echter voor om medewerkers toe te staan om nog niet opgebouwde vakantiedagen alvast op te nemen. Als een werkgever dat doet, dan is het wel ten zeerste aan te raden om (schriftelijke) afspraken te maken over verrekening van teveel genoten vakantiedagen bij de eindafrekening van een eventuele beëindiging van het dienstverband. Als die afspraak namelijk niet met de werknemer is gemaakt, dan is verrekening van teveel genoten vakantiedagen niet toegestaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Actueel
Meest gelezen
Meer Premium
PREMIUM
PREMIUM